PSRM explică votul din parlament: Am pus în practică promisiunile făcute cetățenilor
Full Article 2 minutes read

PSRM explică votul din parlament: Am pus în practică promisiunile făcute cetățenilor

Partidul Socialiștilor (PSRM) susține că legile adoptate în cadrul ședinței din 3 decembrie a parlamentului nu sunt decât punerea în practică a promisiunilor făcute anterior cetățenilor. Într-un comunicat publicat pe 4 decembrie, socialiștii au invitat partidele de dreapta la dialog și au menționat că acestea au opțiunea să le atace la Curtea Constituțională sau să demită guvernul Chicu și să numească un nou executiv.

„Parlamentul a adoptat joi, 3 decembrie, mai multe legi care prevăd punerea în practică a promisiunilor făcute de socialiști cetățenilor. (…) Regretăm comportamentul agresiv și provocator al partidelor de dreapta, care au provocat incidente și haos în Parlament. Îi invităm repetat la dialog civilizat și, în cazul în care nu sunt de acord cu proiectele votate, au opțiunea să le atace la Curtea Constituțională ori să inițieze o moțiune de cenzură și să demită Guvernul Chicu, ulterior președintele ales, Maia Sandu, să numească un nou Guvern, care să vină cu noi proiecte în Parlament”, se arată într-o declarație publicată de PSRM.

Socialiștii au mai menționat nevoia dizolvării parlamentului: „Cele întâmplate joi în Legislativ ne convinge și mai mult în ideea că Parlamentul trebuie dizolvat și organizate alegeri anticipate”.

***

În cadrul ședinței din 3 decembrie, PSRM și deputații din Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidul „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit PDM, iar ulterior Pro Moldova, au votat în mare viteză mai multe legi controversate.

Printre acestea se numără trecerea SIS-ului din subordinea președintelui în cea a parlamentului, întoarcerea fostului Stadion Republican în proprietatea statului (unde urma să fie construită o nouă ambasadă a SUA), oferirea limbii ruse unui statut special de limbă de comunicare interetnică, dublarea prospectelor medicamentelor în rusă, pachetul de legi privind UTA Găgăuzia, anularea legii privind televiziunile retransmise din Rusia. De asemenea, PSRM a inițiat joi și așa-numita lege a lustrației, care presupune demisia unor șefi ai instituțiilor de stat, numiți în funcție pe vremea guvernării Partidului Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc.

Totodată, deputații PSRM au susținut, în prima lectură, proiectele legii bugetar-fiscală, a bugetului de stat și al celui al asigurărilor medicale.

Deputații din PAS și cei ai Platformei DA au anunțat că vor contesta votul la Curtea Constituțională.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: