PSRM acuză CC că a încălcat Constituția. Anunță consultări pentru noua lege cu privire la funcționarea limbilor
Full Article 3 minutes read

PSRM acuză CC că a încălcat Constituția. Anunță consultări pentru noua lege cu privire la funcționarea limbilor

După ce au declarat că vor prezenta în parlament un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, socialiștii anunță consultări publice. În cadrul unei conferințe de presă din 2 februarie, deputații PSRM, Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea au declarat că vor invita la întrunire „experți și reprezentanții mai multor etnii”.

„Vom elabora un nou proiect de lege cu privire la funcționarea limbilor. Vineri, va fi o masă rotundă cu participarea reprezentanților mai multor etnii dar și a experților. Evenimentul va ave loc în cadrul Biroului relațiilor interetnice și va fi luată o decizie finală cu ce proiect și în ce formă vom merge în Parlament. Cert este că Parlamentul va aproba un document cu privire la funcționarea limbilor. Acest proiect va prevedea un statut clar pentru limba rusă”, a declarat vicepreședintele parlamentului, Vlad Batrîncea.

Socialiștii au criticat decizia Curții Constituționale, prin care legea precedentă, elaborată de PSRM și susținută de Platforma „Pentru Moldova”, din care fac parte deputații Partidului „ȘOR” și mai mulți neafiliați, a fost declarată neconstituțională.

„Curtea Constituțională a negat nu numai dreptul vorbitorilor de limbă rusă, ci și moldovenilor care consideră că limba lor este moldovenească. De fapt, a anulat statutul limbii moldovenești, înlocuindu-l cu limba română, și a încălcat grav Constituția, care afirmă clar că limba noastră este moldovenească”, a declarat deputatul Bogdan Țîrdea.

Deputatul Vasile Bolea a precizat că atât acordurile internaționale, semnate de țara noastră, cât și o decizie a Curții Constituționale din 2018, prevede elaborarea și funcționarea unei astfel de legi pe teritoriul Republicii Moldova.

***

Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova a fost votat în lectura a doua în cadrul ședinței Parlamentului din 16 decembrie.

Inițiativa a fost elaborată de socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi și prevede „garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova”.

Cu alte cuvinte, documentul elaborat de socialiști prevede că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul R. Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegere a cetățeanului.

Tot aici, autorii menționau că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare să fie asigurată traducerea în limba rusă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: