„Timp încă mai este.” Socialiștii insistă ca guvernul să retragă proiectul de lege privind procuratura
Full Article 3 minutes read

„Timp încă mai este.” Socialiștii insistă ca guvernul să retragă proiectul de lege privind procuratura

Partidul Socialiștilor vrea să păstreze coaliția de guvernare, însă pentru asta, guvernul ar trebui să retragă proiectul de lege privind modificările la legea procuraturii. Declarațiile au fost făcute de reprezentantul PSRM, Vasile Bolea, în cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi, 8 noiembrie, la parlament, după discuțiile cu prim-ministrul Maia Sandu și membrii blocului politic ACUM. 

Parlamentarul socialist, Vasile Bolea consideră că PSRM a respectat acordul pe care l-a semnat cu reprezentanții blocului ACUM, însă aceștia, la rândul lor, nu au făcut același lucru. Deputatul a rupt, în mod simbolic, o foaie, despre care a dat de înțeles că ar fi documentul semnat între formațiunile care fac parte din majoritatea parlamentară: „Anume așa a procedat Maia Sandu cu acordul PSRM-ACUM”, a spus Bolea.

„Maia Sandu, pe la spate, mișelește, a venit cu un proiect de lege prin care vrea să preselecteze dumneaei, personal, candidații la funcția de procuror general, astfel disconsiderând 36 de deputați, cea mai mare fracțiune din parlamentul Republicii Moldova, o echipă care până acum a susținut absolut toate inițiativele de la guvern sau de la colegii din blocul ACUM. Ce s-a produs în data de 6 noiembrie: s-au schimbat regulile de joc în timpul jocului”, a mai spus reprezentantul PSRM.

Vasile Bolea a comparat-o pe premierul Maia Sandu cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc și cu ex-președintele PLDM, Vlad Filat: „O simbioză dintre Plahotniuc și Filat vedem azi în chipul doamnei Maia Sandu, ceea ce a făcut ea. A desconsiderat o întreagă echipă a Partidului Socialiștilor.”

Acesta a mai spus că există o singură soluție pentru păstrarea majorității parlamentare: „Unica cale de ieșire din această situație, pe care tot ei au creat-o, este să retragă acest proiect de lege. Noi, 36 de deputați, suntem gata să susținem orice inițiativă pentru reformarea justiției și nu numai. Dar ei au dat de înțeles că nu au nevoie de parlament, că pot să facă ce vor, fără să se consulte cu colegii din majoritatea parlamentară. Timp până la ora 15 încă mai este”, a afirmat deputatul Vasile Bolea.

Amintim că ieri, 7 noiembrie, după ședința fracțiunii PSRM, președintele Igor Dodon și președintele parlamentului, Zinaida Greceanîi, au declarat că „trebuie de păstrat cu orice preț actuala coaliție”. Aceștia au cerut, însă, anularea deciziei luată de guvern, privind asumarea răspunderii pentru modificarea legii procuraturii. La rândul său, prim-ministrul a refuzat să facă acest lucru.

Astăzi, 8 noiembrie, deputații se întrunesc, prima dată în ultimele trei săptămâni, în ședință plenară. Ședința parlamentului urmează să aibă loc la ora 15:00.

Pe ordinea de zi a ședinței este doar un singur subiect: adresarea prim-ministrului Maia Sandu, care la 6 noiembrie și-a angajat răspunderea pentru modificarea legii procuraturii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: