Publicau știri false despre evoluția COVID. Încă un site riscă să fie închis la solicitarea SIS
Full Article 2 minutes read

Publicau știri false despre evoluția COVID. Încă un site riscă să fie închis la solicitarea SIS

Serviciul de Informații și Securitate solicită blocarea site-ului ro.portal-news-24h.xyz. Potrivit reprezentanților instituției, portalul publica informații false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire a virusului.

Potrivit SIS, pe site-ul respectiv fuese publicată o știre falsă cu privire la „deciziile” adoptate de către autoritățile Republicii Moldova, potrivit căreia, „din 15 aprilie Moldova renunță la purtarea obligatorie a măștii”, precum și „deschiderea la 100% a capacității magazinelor și restaurantelor”. În realitate, asemenea decizii nu au fost adoptate de către autoritățile Republicii Moldova, iar conținutul articolului a fost preluat dintr-o știre care datează din martie 2021 și se referă la anunțul autorităților din statul american Texas, textul fiind  parțial adaptat.

Totodată, resursa menționată a distribuit și alte știri false care nu sunt conexe subiectului COVID-19.

„În urma analizei activității rețelei de resurse fake-news (a cărui componentă este ro.portal-news-24h.xyz) printre actorii de bază implicați în distribuirea știrilor false de pe aceste resurse a fost stabilit contul Facebook „Dumitru Julavschi”. De asemenea, în vederea promovării „știrilor false”, sunt folosite grupurile de comunicare populare din rețeaua de socializare Facebook, prin utilizarea a multiple conturi false”, au menționat reprezentanții instituției.

Acum două zile, Serviciul de Informații și Securitate a solicitat blocarea site-ului jurnalstiri.site, din același motiv.

Amintim că, în conformitate cu Dispoziția nr.1 din 1 aprilie 2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale, SIS-ul aprobă şi face publică lista de surse cu conţinut online care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: