Putin a semnat în miez de noapte recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie
Full Article 2 minutes read

Putin a semnat în miez de noapte recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele în timpul nopții prin care se recunoaște independența și suveranitatea regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie. Majoritatea acestor regiuni ale Ucrainei sunt ocupate de trupele ruse. Astăzi, se așteaptă că Putin va semna documente privind anexarea lor – includerea în Rusia. Recunoașterea lor ca state independente conform legislației ruse este un pas necesar în acest sens,  anexarea Crimeei a fost oficializată în același mod.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său nocturn că Moscova nu va obține un nou pământ ucrainean. Totodată, Zelenski convoacă astăzi Consiliul de Securitate Națională al Ucrainei într-o ședință urgentă.

Ucraina, țările din Occident și multe alte țări ale lumii au declarat deja că nu recunosc anexarea și vor continua să considere regiunile Herson și Zaporojie, precum și Donețk și Lugansk, drept teritoriu suveran al Ucrainei.

Vineri, 30 septembrie, Putin se va adresa deputaților și membrilor Consiliului Federației de la Kremlin. După aceea, ar urma să aibă loc semnarea acordurilor privind anexarea a patru regiuni ale Ucrainei – pe lângă Herson și Zaporojie, acestea sunt regiunile Lugansk și Donețk. Independența lor a fost recunoscută de Putin înainte, sub forma așa-numitelor „DNR” și „LNR”, proclamate de separatiștii susținuți de ruși încă din 2014.

În mod oficial, procesul de anexare se așteaptă ca să fie finalizat săptămâna viitoare. Ucraina spune că va lupta pentru eliberarea acestor teritorii și că autoritățile ruse le vor considera parte a Rusiei nu va schimba nimic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: