Putin s-a răzgândit să ceară plata pentru gaz în ruble? Premierul Italiei a vorbit despre conversația cu președintele Rusiei
Full Article 3 minutes read

Putin s-a răzgândit să ceară plata pentru gaz în ruble? Premierul Italiei a vorbit despre conversația cu președintele Rusiei

Premierul italian Mario Draghi a spus că în timpul unei conversații telefonice, președintele rus Vladimir Putin a declarat că companiile europene vor putea continua să plătească pentru livrările de gaze rusești în euro sau dolari. Cel puțin așa a înțeles premierul italian dintr-o conversație cu Putin. O declarație în acest sens a fost expusă jurnaliștilor pe 31 martie. 

Discuția ar fi avut loc cu președintele Rusiei pe 30 martie.

După cum a scris pe Twitter jurnalista Bloomberg TV care lucrează în Europa Maria Tadeo, Mario Draghi a spus că potrivit lui Putin actualele contracte ale companiilor europene cu Rusia rămân în vigoare.

„Vă fac referire la cuvintele președintelui Putin. Contractele existente cu Rusia în euro rămân în vigoare. Schimbul valutar este o chestiune internă a Federației Ruse. Putin mi-a explicat foarte mult timp cum vor funcționa plățile. Eu doar am ascultat. Din câte am înțeles, conversia plății este o chestiune internă a Rusiei. Am avut impresia că nu este atât de ușor să schimbi banii fără a încălca contractul”, a relatat jurnalistul. Informația a fost confirmată și de CNN.

„În esență, Draghi spune că Putin a aprobat plățile în euro ca o concesiune către companiile europene. Iar schimbul merge către Rusia, nu către companii”, a spus Maria Tadeo.

Putin s-a răzgândit să ceară plata pentru gaz în ruble? Premierul Italiei a vorbit despre conversația cu președintele Rusiei

De menționat că Guvernul german ieri anunța că preşedintele rus Vladimir Putin i-a dat asigurări cancelarului german Olaf Scholz că Uniunea Europeană poate plăti în continuare gazele naturale ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum a ordonat recent liderul de la Kremlin.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie că țările „neprietene” cu Rusia vor trebui să achite pentru gaz în ruble și nu în valută străină, așa ca până acum.

Pe 7 martie, Guvernul de la Moscova a publicat lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul rus Mihail Mișustin. În listă sunt incluse câteva zeci de țări, nu și Moldova. Documentul le permite cetățenilor ruși, companiilor și organelor de stat, care au datorii față de creditori din aceste țări, să le achite în ruble rusești. Pentru asta, datornicii trebuie să solicite băncilor rusești crearea unui cont special în ruble pe numele creditorului și să transfere acolo mijloacele financiare.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: