Putin și Lukașenko, a cincea întâlnire din acest an. Ce au stabilit după trei ore de discuții?
Full Article 2 minutes read

Putin și Lukașenko, a cincea întâlnire din acest an. Ce au stabilit după trei ore de discuții?

Președintele Rusiei Vladimir Putin și omologul său belarus Alexandr Lukașenko s-au întâlnit, pe 9 septembrie, la Moscova. Este a cincea întrevedere dintre cei doi președinți de la începutul anului curent. Discuțiile au durat mai mult de 3 ore, iar oficialii au anunțat despre semnarea a 28 de programe în cadrul așa-numitei „Uniuni statale Rusia – Belarus”.

Oficialii au stabilit că, din 1 decembrie 2023, va fi semnat un acord care prevede o piață unică a gazului între Rusia și Belarus. În afară de asta, este prevăzută crearea unei piețe unice a petrolului și produselor petroliere, precum și a energiei electrice.

„Nu exclud că ar putea fi creat un Parlament al uniunii statale”, a menționat Putin.

Putin a declarat că guvernele celor două țări negociază un credit pentru Minsk, în mărime de $630 mln. Banii ar urma să fie alocați din septembrie 2022.

De asemenea, se planifică crearea unui sistem comun de plată, în cadrul „uniunii statale”, iar Rusia va ridica toate restricțiile în contextul pandemiei de coronavirus pentru legătura aviatică cu Belarusul.

Lukașenko a declarat că este recunoscător pentru politica lui Putin de „neimplicare în treburile Belarusului cu privire la imigranți”. Liderul de la Minsk a mai menționat că „rușii și belarușii sunt, practic, un singur popor”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: