R. Moldova și Țările Baltice, reacție dură după declarația unui diplomat chinez care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor post-sovietice
Full Article 2 minutes read

R. Moldova și Țările Baltice, reacție dură după declarația unui diplomat chinez care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor post-sovietice

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție urmare a declarațiilor ambasadorului Chinei în Franța, Lu Shae, cu privire la suveranitatea țărilor post-sovietice. MAEIE califică declarațiile diplomatului chinez drept inacceptabile și anunță că este în așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze.

„Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială. Observațiile ambasadorului chinez in Franța sunt absolut inacceptabile. Rămânem în așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze”, a declarat consilierul pe comunicare al Ministrului de Externe, Igor Zaharov.

Precizăm că Letonia, Lituania și Estonia au convocat reprezentanții chinezi la ministerele de externe de la Riga, Vilnius și Tallinn. Nemulțumirea țărilor baltice a fost cauzată de un interviu cu ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shae. Diplomatul a spus că statele din fosta Uniune Sovietică nu au statut în dreptul internațional actual, întrucât „nu există niciun acord internațional care să le precizeze statutul de țări suverane”.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat într-un tweet că răspunsul ambasadorului demonstrează de ce statele baltice „nu au încredere în China” pentru a media pentru pacea în Ucraina.

Duminică seara, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a comentat incidentul.

„Declarațiile ambasadorului chinez în Franța care pune sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care au devenit independente odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 sunt inacceptabile. UE poate doar presupune că aceste declarații nu reflectă politica oficială a Chinei”, a scris Borrell pe Twitter.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: