Răspunsul Ministerul Sănătății pentru Primăria Chișinău: Medicamentele nu rezolvă problema, ambrozia trebuie nimicită
Full Article 3 minutes read

Răspunsul Ministerul Sănătății pentru Primăria Chișinău: Medicamentele nu rezolvă problema, ambrozia trebuie nimicită

Ministerul Sănătății vine cu o reacție după ce luni, 29 august, șeful Direcției sănătate a municipalității, Boris Gîlcă, și primarul de Chișinău, Ion Ceban, au declarat că vor depune un demers în adresa Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări în Medicină prin care vor solicita compensarea medicamentelor pentru persoanele alergice la ambrozie. Potrivit instituției, medicamentele nu vor soluționa incidența cazurilor, unica soluție fiind nimicirea buruienii „cu regularitate, nu ocazional”.

Potrivit Ministerului Sănătății, alergia la ambrozie este reacția organismului la polenul acestei plante, iar măsura principală de prevenire a alergiei constă în evitarea expunerii la ambrozie. Pentru a putea fi diminuat contactul cu aceasta, ministerul de resort spune că planta trebuie să fie nimicită.

„Tratamentele medicamentoase recomandate de medicul alergolog au menirea doar să reducă amplitudinea simptomelor. Oferirea accesului gratuit la medicamente antialergice persoanelor, majoritatea sănătoase, cu alergie la ambrozie, nicidecum nu va soluționa incidența acestor stări, soluția fiind eradicarea buruienii”, scrie MS.

În context, ministerul le sugerează autorităților locale să se concentreze pe desfășurarea acțiunilor de combatere a buruienii, cu efecte negative asupra sănătății populației, „nu ocazional, în lunile august-septembrie, când sezonul de înflorire este în toi, dar cu regularitate.”

„Încurajăm cetățenii să sesizeze autorităților și să le solicite stârpirea lanurilor de ambrozie”, mai scrie MS.

Precizăm că șeful de la sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă a declarat ieri, în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei, că medicii de familie şi alergologii sunt suprasolicitați în această perioadă. La rândul său, Ion Ceban a declarat că în ultimii ani ambrozia a devenit o problemă economică și socială „enormă”, iar preparatele pentru tratament, pe care pacientul le-ar suporta din propriul buzunar, sunt „foarte costisitoare”.

„Solicit Direcției generală asistență medicală să facă repetat un demers oficial în adresa Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a Guvernului, pe care îl voi contrasemna și eu, ca preparatele pentru tratamentul alergiei la ambrozie să fie incluse în lista medicamentelor compensate. De asemenea, solicităm ca să fie extinse responsabilitățile prevăzute de legislație pentru competența autorității centrale, pentru înlăturarea ambroziei atât pe teritoriul Chișinăului, cât și în raioanele adiacente”, a declarat Ceban.

Potrivit municipalității, în ultima lună, peste 600 de pacienți s-au adresat la medic din cauza reacțiilor alergice provocate de ambrozie.

Potrivit legislației, responsabili de distrugerea ambroziei sunt proprietarii sau administratorii de terenuri și autoritățile publice locale în gestiunea cărora se află spațiile de lângă drumurile publice, căile ferate, parcuri, lacuri, zone de agrement, etc.

Responsabile de verificarea și monitorizarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia sunt subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor şi ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: