Rata medie a inflaţiei în Moldova a ajuns la aproape 32%
Full Article 2 minutes read

Rata medie a inflaţiei în Moldova a ajuns la aproape 32%

Prețurile medii de consum în ultimele 12 luni au crescut cu 31,83%, inclusiv la produse alimentare cu 34,30%, mărfuri nealimentare cu 23,44% și servicii prestate populaţiei cu 40,70%. Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), pe 11 iulie.

Cu referire la inflația lunară, BNS informează că, preţurile medii de consum în luna iunie au crescut cu 2,21% comparativ cu luna mai. Acest lucru a fost determinat de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,57%, la mărfurile nealimentare cu 2,35% și la serviciile prestate populației cu 4,31%.

Tot în luna iunie au crescut prețurile la următoarele produse alimentare: zahăr – cu 6,5%, pâine din făină de grâu – cu 3,9%, fructe proaspete – cu 2,9% (în special la citrice – cu 14,1%).

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preţ la: legume – în medie cu 9,9% (inclusiv la: castraveți cu 31,3%, tomate – cu 20,8%, varză – cu 19,9%), ulei vegetal – cu 7,4%, contribuind împreună la atenuarea creșterii prețurilor medii de consum cu cca 0,4%.

La mărfurile nealimentare, în luna iunie față de mai 2022 au fost înregistrate creșteri mai semnificative de preț la combustibili și carburanți – cu 9,3% (inclusiv la motorină și benzină cu cca 12,5%), cauzând creșterea prețurilor medii de consum cu peste 0,5%.

Creșteri mai accentuate a prețurilor (tarifelor) la serviciile prestate populației în luna iunie 2022 faţă de luna mai 2022 au fost înregistrate la gaze naturale – cu 22,7% și la furnizarea energiei electrice2 – cu 13,1%, generând împreună creșterea prețurilor medii de consum cu peste 0,8%.

Astfel, inflația în luna iunie față de luna mai a.c. în Republica Moldova (2,2%) a fost sub nivelul inflației înregistrate în Turcia (4,9%), Ucraina (3,1%), Slovenia și Estonia (2,7%) și Letonia (2,4%), totodată depășind nivelul inflației marcate în alte țări analizate: Spania (1,8%), Polonia și Ungaria (1,5%), Austria (1,4%), Italia (1,2%), Belgia, Portugalia, Franța, Germania – sub 1 la sută.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: