Reacția BNM în urma perchezițiilor desfășurate de PCCOCS
Full Article 2 minutes read

Reacția BNM în urma perchezițiilor desfășurate de PCCOCS

Banca Națională a Moldovei (BNM) mizează pe o anchetă obiectivă și eficientă, în beneficiul cetățenilor. Este reacția reprezentanților instituției, în urma perchezițiilor inițiate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (​PCCOCS).

„Banca Națională a Moldovei (BNM) reiterează că a fost și rămâne deschisă să contribuie la investigarea fraudei bancare din 2014 și, în acest sens, își reconfirmă voința pentru finalizarea rezultativă a anchetei. Astfel, banca centrală a cooperat și colaborează pe deplin cu organele de urmărire penală, oferind toate materialele existente, explicații, specialiști etc. la solicitarea acestora, precum și din proprie inițiativă.BNM speră că acțiunile de astăzi ale procuraturii în biroul unui angajat au adus claritate. Banca Națională mizează pe o anchetă obiectivă și eficientă, în beneficiul cetățenilor”, se arată în declarație.

***

Amintim că PCCOCS a desfășurat percheziții la domiciliul, iar în prezent și în biroul de serviciu al lui Ion Ropot, fostul administrator special al Băncii de Economii, care deține și funcția de șef de departament al Băncii Naționale a Moldovei, context în care acesta a fost reținut în baza bănuielii rezonabile de comitere a abuzului de serviciu.

Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul investigării dosarului „fraudei bancare”, pe segmentul  gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM instituțiilor financiare: B.C. „Banca de Economii” S.A., B.C. „Unibank” S.A., B.C. „Banca Socială” S.A.

Potrivit legii, abuzul de serviciu comis în interesul unei organizații criminale se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: