Oficialii europeni, îngrijorați: „Evoluțiile recente pun în pericol stabilitatea sectorului bancar”. Răspunsul guvernului de la Chișinău
Full Article 2 minutes read

Oficialii europeni, îngrijorați: „Evoluțiile recente pun în pericol stabilitatea sectorului bancar”. Răspunsul guvernului de la Chișinău

Ultimele evenimente din Republica Moldova subminează încrederea investitorilor străini și pun în pericol stabilitatea sectorului bancar moldovenesc. Cel puțin asta susține directorul general al Directoratului General al Comisiei Europene „Politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea” Christian Danielsson și secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid. Oficialii au expediat o scrisoare premierului Ion Chicu, în cadrul căreia și-au exprimat îngrijorările, scrie cotidianul.md

Cei doi diplomați solicită autorităților de la Chișinău să se asigure că interesele investitorilor care au contribuit la transparentizarea sectorului bancar sunt protejate și că angajamentele față de partenerii săi internaționali și statul de drept sunt respectate.

„Vrem să exprimăm o îngrijorare importantă cu privire la evoluțiile recente care pun în pericol o serie de rezultate ale reformelor și stabilității sectorului bancar din Republica Moldova, realizate în ultimii ani, în special în urma fraudei bancare din 2014. (…) Credibilitatea Republicii Moldova este acum în pericol. Serviciile judiciare și de urmărire penală independente și imparțiale sunt indispensabile pentru urmărirea penală și condamnarea persoanelor responsabile de frauda bancară”, se arată în scrisoare.

Potrivit surselor Cotidianul.MD, această scrisoare i-a fost înmânată ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, în timpul vizitei sale oficiale la Bruxelles, efectuată în perioada 9-12 septembrie curent.

De cealaltă parte, guvernul Republicii Moldova dă asigurări că interesele legale ale tuturor investitorilor în Republica Moldova vor fi protejate de stat, inclusiv și ale celor care au cumpărat băncile moldovenești.

„Am informat și asigurat Uniunea Europeană, că orice încercare a unor actori locali de a bloca investigarea fraudei bancare din anul 2014, nu va fi tolerată și admisă. Procuratura Generală (PG) este determinată să investigheze frauda bancară, iar guvernul susține aceste eforturi ale PG și nu va admite nici o imixtiune în acest proces”, afirmă reprezentanții executivului într-un răspuns pentru portalul Cotidianul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: