Reacţia lui Sergiu Litvinenco, după ce apărarea lui Stoianoglo a anunțat că CEDO are întrebări către Guvern 
Full Article 3 minutes read

Reacţia lui Sergiu Litvinenco, după ce apărarea lui Stoianoglo a anunțat că CEDO are întrebări către Guvern 

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco spune că orice persoană are dreptul să aibă propria strategie de apărare. Totuși, el menționează că nimeni nu îl va convinge că „implicarea deschisă a unei instituții de drept în lupta dintre clanurile oligarhice ar avea ceva cu statul de drept”. Reacția oficialului vine după ce avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu, a publicat o listă de întrebări din partea CEDO adresate Guvernului moldovenesc.

„Fără îndoială, că orice persoană are dreptul să aibă propria strategie de apărare. Inclusiv pe partea de comunicare publică și prin posibilitatea de a face referire la principiile statului de drept. Dar una este să invoci statul de drept și cu totul altceva este să promovezi valorile statului de drept și supremației legii”, a scris Litvinenco, pe Facebook.

Tot el a adăugat că nimeni și niciodată nu îl va convinge că „implicarea deschisă a unei instituții de drept în lupta dintre clanurile oligarhice și transformarea acesteia în actor activ care eliberează unii hoţi şi îi absolvește de răspundere pe alții ar avea de ceva cu statul de drept”.

„O justiție este selectivă atunci când ea face politică în favoarea unor grupări, iar acest fapt nu poate să nu contravină principiilor statului de drept şi de supremaţie a legii”, a conchis Litvinenco.

***

De menționat că pe 28 iunie, avocatul lui Stoianoglo, Victor Munteanu, a anunțat că CEDO a publicat o listă de întrebări adresate Guvernului Republicii Moldova în legătură cu dosarul penal în care este cercetat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo. În special, CEDO se interesează dacă au fost motive suficiente pentru a-l plasa pe Stoianoglo în arest la domiciliu.

De asemenea, Curtea europeană a cerut explicații Guvernului de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa – spune avocatul.

La scurt timp, după ce apărarea lui Stoianoglo a făcut anunțul cu privire la CEDO, reprezentanții Ministerului Justiției al Republicii Moldova au calificat declarația avocatului drept „încercare de manipulare grosieră a opiniei publice”. Totodată, cei de la minister au menționat că poziția Guvernului în cazul lui Stoianoglo va fi prezentată până la 22 septembrie 2022.

Informația că CEDO s-a adresat Guvernului Republicii Moldova cu privire la plângerea lui Stoianoglo a fost cunoscută la 1 iunie. Atunci, Ministerul Justiției a explicat că CEDO examinează două plângeri de la Stoianoglo. Una din ele se referă la revocarea din funcție a procurorului general, a doua – restrângerea libertății.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general în data de 5 octombrie 2021. Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat inițierea dosarului penal pe numele lui Stoianoglo în urma plângerii depuse de deputatul PAS Lilian Carp. În total, au fost formulate cinci capete de acuzare. Într-un caz, ancheta a fost finalizată și transmisă în judecată.

Ulterior, pe numele lui Stoianoglo au fost inițiate și alte dosare. Un dosar are la bază plângerea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Stoianoglo este acuzat de „încălcarea dreptului la viața privată” și dezvăluirea unor informații confidențiale din dosarul penal în care era vizat Morari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: