Reacția lui Trump, după ce a devenit primul președinte american supus de două ori procedurii de impeachment (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Reacția lui Trump, după ce a devenit primul președinte american supus de două ori procedurii de impeachment (VIDEO)

Camera Reprezentanţilor a votat miercuri punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pentru incitarea susţinătorilor săi de a intra în Capitoliu, pe 6 ianuarie. Incidentele de săptămâna trecută s-au soldat cu mai mulţi răniţi şi cu cinci morţi, între care un poliţist. Este pentru prima dată când un preşedinte american este de două ori pus sub acuzare. Donald Trump a dat publicității o înregistrare video, după punerea sa sub acuzare, însă nu a spus nicio vorbă despre impeachment.

Punerea sub acuzare pentru „incitare la insurecţie” a fost votată de 232 de reprezentanţi, iar 197 de reprezentanţi s-au opus acestui act.

Între cei care au votat „pentru” s-au numărat zece republicani. Votul a fost exprimat după o dezbatere care a durat aproximativ trei ore. Cei mai mulţi republicani au criticat faptul că nu a existat o investigaţie standard referitoare la incidentele din 6 ianuarie.

Reacţia lui Joe Biden la punerea sub acuzare a lui Trump: „A fost un vot bipartizan”

Democraţii au invocat atacul la statul de drept şi decesul a cinci americani în urma violenţelor de săptămâna trecută, spunând că Trump „are mâinile mânjite cu sânge”.

Este pentru prima dată când un preşedinte american este de două ori pus sub acuzare. Senatul urmează să susţină un proces.

O majoritate de două treimi este necesară pentru condamnarea lui Donald Trump, ceea ce înseamnă că 17 republicani trebuie să se alăture democraţilor. Preşedintele Senatului, republicanul Mitch McConnell, a spus că nu intenţionează să organizeze acest proces înaintea inaugurării noului mandat prezidenţial.

Democratul Joe Biden urmează să fie învestit în funcţie pe 20 ianuarie. McConnell le-a transmis miercuri colegilor săi că nu s-a hotărât încă dacă va vota „pentru” în cazul condamnării lui Trump. Trupe ale Gărzii Naţionale au păzit Capitoliul încă din seara zilei de marţi, iar numeroase efective se află şi în oraş, pentru a preveni eventuale incidente.

Donald Trump a dat publicității o înregistrare video, după punerea sa sub acuzare. Nicio vorbă despre impeachment

Președintele Donald Trump a dat publicității miercuri seara un mesaj video în care blamează atacul asupra Capitoliului de săptămâna trecută, dar nu își asumă nicio responsabilitate pentru aceasta și nu pomenește nimic despre cea de-a doua sa punere sub acuzare  în Congres – o premieră în istoria SUA, scrie Digi24.

În condițiile în care urmează să fie judecat de Senat tocmai pentru rolul său în violențele de la Capitoliu, Donald Trump face apel la calm și spune că cei care au devastat sediul Congresului săptămâna trecută nu sunt „adevărații” săi suporteri, relatează CNN.

Donald Trump are conturile personale suspendate pe rețelele sociale, așa că mesajul video a fost postat pe contul oficial de Twitter al Casei Albe și vine la mai bine de o oră și jumătate de la votul din Camera Reprezentanților în legătură cu punerea sa sub acuzare pentru incitare la violență în timpul evenimentelor din 6 ianuarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: