Reacția Ministerului Apărării la articolul The Times, despre „invazia Moldovei” de către Rusia
Full Article 3 minutes read

Reacția Ministerului Apărării la articolul The Times, despre „invazia Moldovei” de către Rusia

Ministerul Apărării susține că, în prezent, nu există indicii care să arate că Republica Moldova este în pericol, iar constatările vin nu doar de la Chișinău, ci și din partea partenerilor externi ai țării. Declarația a fost făcută de către reprezentanta instituției, Ala Diaconu, pentru NM, în contextul articolului publicat de The Times, despre un presupus scenariu privind „invazia Moldovei” de către Rusia.

Cu referire la articolul publicației britanice The Times despre Moldova, comunicăm: toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol. Acestea constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali. Evaluăm constant riscurile de securitate și vom comunica publicului orice modificare de situație”, a declarat Diaconu.

În ajun, un articol publicat de The Times a provocat numeroase reacții în societatea din Republica Moldova. Potrivit materialului, care face trimitere la surse din cadrul serviciilor speciale ucrainene, Rusia ar fi elaborat planuri clare privind invazia R. Moldova. Jurnaliștii au precizat că nu au reușit să confirme informația din surse independente.

Considerăm că de către Kremlin a fost deja luată decizia privind atacul asupra Moldovei. Ce consecințe vor avea evenimentele din Moldova, va fi decisiv pentru noi. Dacă rușii vor reuși să capete controlul asupra țării, atunci Ucraina, din punct de vedere militar, va deveni mai vulnerabilă, va constitui un pericol pentru integritatea teritorială. Dacă Rusia recunoaște independența Transnistriei, acest lucru va reprezenta un pericol direct și o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei. Se va repeta „scenariul din Donbass”. Vor aduce mult armament, apoi vor dori anexarea la Rusia”, a declarat sursa respectivă.

Amintim că, pe 25 și 26 aprilie, în regiunea transnistreană s-au produs mai multe incidente, calificate drept „atacuri teroriste”. Unul dintre acestea s-a produs la Cobasna, unde potrivit Tiraspolului ar fi fost observate câteva drone sosite de pe teritoriul Ucrainei. Ulterior, ar fi fost trase focuri de armă din acea direcție.

În urma incidentelor, a fost declarat „cod roșu de pericol terorist” pentru 15 zile. Elevii desfășoară orele online și au fost înăsprite controalele mijloacelor de transport care intră și ies din regiune.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova. În același timp, Alianța Nord Atlantică nu vede riscuri militare iminente pentru R. Moldova, fiind vorba mai degrabă de încercarea de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: