Reacția premierului la solicitarea privind scumpirea energiei electrice: „Este normal în această perioadă să fim toți solidari”
Full Article 2 minutes read

Reacția premierului la solicitarea privind scumpirea energiei electrice: „Este normal în această perioadă să fim toți solidari”

Premierul țării Natalia Gavrilița consideră că furnizorul Premier Energy nu ar trebui să solicite în acest moment majorarea prețului pentru energie electrică, ținând cont că, în trecut, atunci când înregistrat devieri pozitive, nu a micșorat prețurile pentru consumatori. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă din 18 ianuarie.

Premierul a precizat că decizia va fi luată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„În trecut, aceste devieri financiare negative se acumulau și erau rezolvate prin modificări la tarif, în dependență de evoluția situației, pentru a nu fi creșteri și scăderi bruște. În același timp, toate aceste companii nu s-au adresat la ANRE pentru reducerea tarifului atunci când înregistrau devieri financiare pozitive. Eu cred că este normal în această perioadă să fim toți solidari ca participanți ai societății, fie antreprenori, fie cetățeni. Cred că va fi o nouă achiziție publică pe piața electricității în primăvară și atunci este cazul de discutat despre o eventuală creștere a tarifelor”, a declarat Gavrilița.

În conformitate cu solicitarea Premier Energy, consumatorii ar urma să plătească 2,79 lei pentru un kWh, în loc de 1,51 de lei/kWh, cât era până acum. Noile prețuri ar urma să fie aplicate nu mai târziu de 1 februarie.

Premier Energy solicită să fie aprobate și publicate următoarele prețuri:

  1. 210,5 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
  2. 224,71 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
  3. 226,84 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune 35-110 kV;
  4. 241,40 bani/kWh pentru consumatorii finali instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie 6-10 kV și
  5. 278,99 banikWh pentru consumatorii finali instalațiile cărora sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune 0,4 kV.

Pentru a argumenta scumpirile, Premier Energy invocă faptul că prețul de furnizare aprobat recent pentru furnizorul central Energocom  a ajuns la 242 bani/kWh pentru perioada noiembrie/decembrie 2021 și constituie 229 bani/kWh din 1 ianuarie 2022, cu o majorare de 96% și 86% în raport cu prețul în vigoare până la sfârșitul lunii octombrie 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: