„Berdilo, întoarce-te, te iertăm!” Reacții și pronosticuri pe rețelele de socializare, la victoria lui Ion Ceban
Full Article 5 minutes read

„Berdilo, întoarce-te, te iertăm!” Reacții și pronosticuri pe rețelele de socializare, la victoria lui Ion Ceban

Victoria socialistului Ion Ceban, primul candidat de stânga care reușește să ajungă primarul municipiului Chișinău, a provocat numeroase reacții pe rețelele de socializare. În timp ce unii internauți l-au felicitat pentru reușită, alții au început, deja, să facă pronosticuri pentru ce urmează în politica din Republica Moldova.

Analistul politic Dionis Cenușă a scris pe pagina sa de Facebook că rezultatul alegerilor din Chișinău demonstrează că în capitală nu se votează numai pe criterii geopolitice. În opinia sa, Andrei Năstase va reveni în fruntea Ministerului de Interne, însă acest lucru va provoca o competiție acerbă cu Maia Sandu. De asemenea, Cenușă anticipează o intensificare a luptei în interiorul coaliției de guvernare.

Pe scurt, Ion Ceban a reusit ceea ce colegii lui de partid Igor Dodon si Zinaida Greceanii, si nici el un an in urma, nu…

Geplaatst door Dionis Cenusa op Zondag 3 november 2019

 

Activistul civic Vitalie Sprînceană este de părere că Ion Ceban și-a creat o imagine „a omului care pricepe”, în timp ce oponentul său, Andrei Năstase, a ales strategia de „luptător consecvent”. În opinia sa, aceasta nu a funcționat: „O strategie care mergea sub oligarhie, dar nu a mers în ”post-oligarhie”. O strategie pierdantă din moment ce oponentul său care trebuia să fie Răul, e de fapt coleg de alianță. ACUM putea, dacă tare dorea să aibă primar în Chișinău, să aibă un alt candidat pe care să îl pregătească pentru primărie. Și da, ei probabil vor face alianță în consiliul municipal așa că de marți-miercuri va trebui să vă gîndiți la oponenți iar ca la niște prieteni și aliați”, a scris Sprînceană.

Acum că orașul are primar, cîteva gînduri scurte: Ion Ceban nu e ”ciuma roșie” – el e reprezentantul unui partid care a…

Geplaatst door Vitalie Sprinceana op Zondag 3 november 2019

 

Deputatul blocului ACUM, Dumitru Alaiba, a făcut un apel, pe pagina sa de Facebook, la încetarea blamării persoanelor care nu l-au susținut pe Andrei Năstase: „Vă rog, nu înjurați oamenii care au votat altfel. Acelaşi Chişinău care l-a ales pe Andrei Năstase anul trecut l-a ales pe Ion Ceban anul acesta. Aceluiaşi Chişinău îi vom cere votul la următoarele alegeri, oricând vor fi ele.” Anterior, parlamentarul s-a arătat dezamăgit de rezultatele scrutinului: „De obicei, optimismul mă ajută să trec prin situații din care ieşire nu prea se vede. Azi m-a cam păcălit. Important este să învățăm această lecție. Problema cea mare este că la 63% din chişinăuieni nici până acum, probabil, nu le pasă. Probabil nici nu au verificat ştirile. Nu e vina lor. E responsabilitatea noastră”, a scris Dumitru Alaiba.

Vă rog nu înjurați oamenii care au votat altfel.Acelaşi Chişinău care l-a ales pe Andrei Năstase anul trecut l-a ales…

Geplaatst door Dumitru Alaiba op Zondag 3 november 2019

 

A venit cu o reacție și unul dintre fondatorii PPDA, Stanislav Pavloschi. „Cetățeanul a dat o lecție dură guvernării. Este evident acest lucru! Va fi oare studiată ea? Vor fi oare trase concluziile care se impun? Sau, iarași, va fi blestemat sărmanul și chinuitul nostru popor? Așa ceva ar fi o greșeală. La fel ca și de blamat candidatul nostru. În opinia mea, cinci luni de lipsă de activitate din partea guvernării, care a venit la putere pe valul așteptărilor electoratului, au predeterminat acest rezultat. Lumea deja a pierdut speranța. Din pacate!”, a scris fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr.

Un alt apropiat al blocului ACUM, Alexandru Machedon, l-a felicitat pe Ion Ceban pentru reușita sa. Într-o postare pe Facebook, omul de afaceri a menționat că susținătorii formațiunii politice au învățat o lecție importantă. „Nu poți obține victorii, dacă nu ai o strategie și o tactică mai bună, dacă pierzi contactul cu realitatea și nu te adaptezi în timpul luptei!”, a scris Machedon.

Felicitari partenerilor de coalitie, ati reusit imposibilul, ati cucerit Cetatea Chisinau!Iv Ceban obiectiv ai avut o…

Geplaatst door Alexandru Machedon op Zondag 3 november 2019

 

Și jurnaliștii au comentat rezultatul alegerilor din capitală. Potrivit lui Ivan Sveatcenko, coaliția de guvernare se va destrăma, în cazul în care Andrei Năstase nu va demisiona din funcția de ministru de Interne: „Coaliția se va prăbuși, dacă „pseudo-purtătorul de cruce” nu își va da demisia. Urgent, candidatul meu, quickly, repede. Și spunând: sorry, prieteni, m-am prostit, nu am reușit, predau conducerea”, a scris Sveatcenko.

Коалиция развалится, если псевдомент-крестоносец не свалит в почетную отставку. Срочно, mon candidate, quickly, repede….

Geplaatst door Ivan Sveatcenko op Zondag 3 november 2019

 

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a făcut și o glumă pe seama rezultatului scrutinului. „Berdilo, întoarce-te, îți iertăm totul!”, a scris realizatorul TV, amintind de judecătoarea Rodica Berdilo, care a declarat nevalid, anul trecut, mandatul de primar a lui Andrei Năstase.

Berdilo, вернись. Мы всё простим!

Geplaatst door Vitalie Călugăreanu op Zondag 3 november 2019

 

Cu un comentariu a venit și vicepreședintele Partidului „Stânga europeană”, Alexandr Roșko, care ajuns în atenția presei grație apartenenței la grupul Antifa, condus de ex-deputatul comunist Grigore Petrenco. „Când dimineața devreme trebuie să te întorci la minister…”, a întitulat acesta fotografia distribuită pe Facebook.

Когда рано утром надо возвращаться в министерство…

Geplaatst door Александр Рошко op Zondag 3 november 2019

 

Și jurnalistul Dorin Galben a ironizat pe seama înfrângerii suferite de candidatul blocului ACUM. „Cineva a spus că-și va lua valiza și va pleca din Republica Moldova dacă Ion Ceban va deveni primar al Capitalei. 1. Ion Ceban a devenit primar. 2. Companiile Low Cost au oferte foarte bune la bilete în multe țări europene… mai ales într-o singură direcție. 3. Valizele sunt destul de ieftine, dar sunt sigur că se pot găsi oameni darnici care pot oferi o valiză gratuit. Important e ca cineva să se țină de cuvânt”, a scris realizatorul TV.

Cineva a spus că-și va lua valiza și va pleca din Republica Moldova dacă Ion Ceban va deveni primar al Capitalei.1….

Geplaatst door Dorin Galben op Zondag 3 november 2019

 

Amintim că în urma scrutinului din 3 noiembrie, candidatul PSRM, Ion Ceban, a obținut 52,39% din voturile alegătorilor, în timp ce pentru reprezentantul blocului ACUM, Andrei Năstase, au votat 47,61%.

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: