Recean mulțumește Kievului pentru că apără Moldova: „La Chișinău încă nu cad rachete datorită ucrainenilor”
Full Article 3 minutes read

Recean mulțumește Kievului pentru că apără Moldova: „La Chișinău încă nu cad rachete datorită ucrainenilor”

Republica Moldova trebuie să își consolideze capacitatea de apărare,  or statutul de neutralitate, consfințit în Constituție, nu ar ajuta Chișinăul în cazul unei invazii, susține prim-ministrul Dorin Recean. Oficialul declară că Moldova rezistă astăzi doar datorită „curajului” și „luptei dârze” a poporului Ucrainean, care nu își apără doar propriile frontiere, dar și Moldova și Europa.

„Astăzi pacea și securitatea este asigurată de Ucraina și trebuie să mulțumim Ucrainei și ucrainenilor pentru că luptă cu dârzenie și apară Republica Moldova, în primul rând, dar și Europa și sistemul autentic de valori democratice în care noi toți vrem să trăim. (…) La Chișinău încă nu cad rachete datorită ucrainenilor”, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, de la București.

Deși Republica Moldova nu este ținta unui război convențional, aceasta este ținta unui atac hibrid – „propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca și destabiliza Moldova sau ura interetnică, promovată activ de canalele rusești” –  spune prim-ministrul Recean. Oficialul dă asigurări, însă, că autoritățile statului sunt pregătite să facă față provocărilor la care este supusă, după ce capacitățile instituțiilor de la Chișinău au fost consolidate.

Chiar și așa, spune premierul, Moldova trebuie să își consolideze capacitățile de apărare. Or, statutul de neutralitate, spune el, nu poate să ne apere țara. În context, șeful Guvernului de la Chișinău a mulțumit României, Alianței Nord-Atlantice, precum și țărilor membre UE și NATO, pentru susținerea și ajutorul acordat Moldovei în procesul de consolidare a rezilienței și a capacității de apărare.

„Am făcut un salt enorm în ceea ce privește statutul de neutralitate – ce este și ce nu este neutralitatea. Am înțeles că nu poate să te apare acolo unde nu este respectat și anume Rusia nu a respectat și nu respectă statul de neutralitate al Moldovei. Societatea este într-o discuție foarte serioasă în ceea ce privește capacitatea noastră de apărare, care trebuie consolidată, or anterior se considera că statul de neutralitate înseamnă automat și o lipsă de necesitate de consolidarea a acesteia. Lucrurile, însă se schimbă”, a mai declarat premierul.

Amintim că prim-ministrul Dorin Recean se află la București, într-o vizită oficială. Aceasta este a doua vizită a oficialului în țara vecină, de la învestirea în funcția de premier.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: