Recolta de struguri din Moldova va fi cu 20% mai mare față de anul trecut, însă cu o treime mai mică față de media ultimilor cinci ani
Full Article 2 minutes read

Recolta de struguri din Moldova va fi cu 20% mai mare față de anul trecut, însă cu o treime mai mică față de media ultimilor cinci ani

Producția globală de struguri din R. Moldova va fi cu aproximativ 15-25% mai mare decât anul trecut, dar cu peste 30% mai mică față de media ultimilor cinci ani. Sunt concluziile Oficiului Național al Viei și Vinului, expuse în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, cu subiectul „Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”, care s-a desfășurat online, pe pagina de facebook Wine of Moldova

Conform ONVV, pronosticul recoltei pentru anul 2021 va varia între 6,0-9,0 tone/ha. Totodată, datele statistice arată că, în acest an, stocurile de produse vitivinicole s-au diminuat și constituie aproximativ 284 min litri, un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului curent.

Mai mult, în 2021, în plantațiile viticole a fost înregistrat un risc înalt pentru răspândirea bolilor de sezon, iar din cauza temperaturilor mici și a precipitațiile abundente, recoltarea strugurilor întârzie cu aproximativ 15 zile comparativ cu anul trecut.

Cât privește exporturile totale ale produselor vitivinicole, în primele 7 luni ale acestui an, volumul s-a diminuat cu 10.8%, în contextul în care cele mai mari scăderi au fost înregistrate de vinurile în vrac, în timp ce exporturile de vinurile îmbuteliate, după volum, au crescut cu 10%. Acestea sunt principalele concluzii prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, cu subiectul „Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”, desfășurată online.

Conform Cristinei Frolov, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, sectorul vitivinicol reprezintă 3% din PIB-ul țării sau 7% din totalul de exporturi și rămâne a fi angajatorul nr. 1 din mediul rural.

La eveniment a participat și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. Acesta a menționat că Guvernul, împreună cu mediul academic, asociațiile de profil și partenerii de dezvoltare, vor identifica soluții raționale, care vor fi reflectate complex în documentele de politici strategice, în special, în textul noului document aferent dezvoltării sectorului vitivinicol pentru anii 2022-2030.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: