Reducere de 70% la vămuirea mașinilor cu numere străine. Ce presupune proiectul de lege înregistrat de PAS
Full Article 3 minutes read

Reducere de 70% la vămuirea mașinilor cu numere străine. Ce presupune proiectul de lege înregistrat de PAS

Proprietarii mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine, care au intrat în țară până la 1 ianuarie 2023, și-ar putea vămui automobilele cu o reducere de 70%. Un proiect de lege de modificare a Codului Vamal a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați din fracțiunea majoritară. Experții susțin că această inițiativă legislativă va fi inechitabilă în raport cu șoferii care au achitat accizele vamale și ar fi fost mai bine dacă autoritățile măreau taxa pentru vinietă, scrie Radio Moldova.

Documentul prevede că mijloacele de transport auto cu termenul de exploatare între cinci și zece ani, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice până în data de 1 ianuarie 2023 și au fost declarate conform Codului Vamal, pot fi înmatriculate cu achitarea accizei în mărime de 30%.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Ion Groza, a declarat pentru Radio Moldova că prin această inițiativă se dorește soluționarea problemei celor aproximativ 180 de mii de automobile cu numere de înmatriculare străine, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

„Problema este că accizele la aceste mașini sunt foarte scumpe. Spre exemplu, o mașină la care capacitatea cilindrică a motorului este de până la 2000 m3, proprietarul trebuie să plătească acciza de aproximativ 100.000 de lei. În unele cazuri această sumă depășește valoarea automobilului, iar cetățenii nu sunt în stare și nu vor achita aceste sume. De aceea venim cu această reducere fiscală ca să le oferim șansa să-și înmatriculeze automobilele și să poată circula cu ele legal pe teritoriul Republicii Moldova”, a precizat deputatul.

Autorii proiectului mai propun ca proprietarii de automobile cu numere de înmatriculare străine care au fost accidentate sau vândute la piese să achite o taxă unică în valoare de 15 mii de lei pentru proprietarii de automobile cu numere de înmatriculare străine care au fost accidentate sau vândute la piese. Dacă aceste modificări vor fi votate de parlamentari, peste 600 de milioane de lei vor fi încasați la bugetul de stat.

Prin această inițiativă se creează o inechitate între proprietarii de automobile, care au achitat accizele vamale la înmatricularea automobilelor și cei care vor beneficia de această reducere, a declarat pentru Radio Moldova expertul Vitalie Rapcea.

„Este important să înțelegem ce vrem să obținem prin acest proiect de lege, echitate sau aducere în câmpul legal acelor care au încălcat, sau capital politic ori încasări la buget, atunci, să fim sincer și să analizăm opțiunile prin această prismă. De altfel, sunt cetățeni care au nevoie de aceste reduceri, dar majoritatea vor profita, în detrimentul celor care au achitat aceste accize. Se creează o problemă de inechitate”, a precizat expertul.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova circulă aproximativ 180 de mii de mijloace de transport care sunt plasate sub regimul vamal de admitere temporară. 15.000 dintre acestea sunt înregistrate în România.

Potrivit autorilor proiectului, legea ar putea intra în vigoare în aproximativ o lună.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: