Reforma Curții Supreme de Justiție, tot mai aproape. Proiectul legii a fost finalizat și va fi remis Comisiei de la Veneția
Full Article 2 minutes read

Reforma Curții Supreme de Justiție, tot mai aproape. Proiectul legii a fost finalizat și va fi remis Comisiei de la Veneția

Ministerul Justiției a definitivat proiectul de lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție (reforma CSJ), urmare a avizelor și a primei etape de consultări publice. Până la sfârșitul acestei săptămâni, documentul ajustat va fi expediat repetat Comisiei de la Veneția pentru expertizare.

Principalele prevederi ale proiectului sunt micșorarea numărului de judecători ai CSJ, de la 33 la 20 de funcții și modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător al CSJ atât pentru judecători, cât și pentru non-judecători: avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului.

De asemenea, sunt reglementate unele criterii exigente pentru accederea în funcția de judecător al CSJ și este stabilită experiența de muncă necesară pentru accederea în funcția de judecător al CSJ.

Aceștia trebuie să aibă cel puțin 8 ani efectiv lucrați în calitate de judecător, pentru persoanele care au activat în calitate de judecător în instanțele judecătorești și cel puțin 6 ani efectiv lucrați, pentru persoanele care au activat în calitate de judecător al Curții Constituționale sau Curții Europene pentru Drepturile Omului. Cel puțin 10 ani efectiv lucrați, pentru candidații selectați din rândul juriștilor non-judecători.

Potrivit  proiectului, vor fi modificate competențele CSJ, pentru transformarea acesteia în curte de casație, rolul căreia va fi de interpretare și aplicare uniformă a legislaţiei în sistemul de justiție și altele.

Deoarece revizuirea competențelor CSJ implică operarea modificărilor în codurile de procedură, grupul de lucru constituit pe platforma Ministerului Justiției lucrează deja la un proiect de lege de modificare a cadrului normativ conex, care va intra în vigoare concomitent cu proiectul noii legii cu privire la CSJ, precizează Ministerul Justiției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: