Reforma Justiției: Experții Consiliului Europei s-au întâlnit cu președinta parlamentului și cu membrii comisiei juridice
Full Article 3 minutes read

Reforma Justiției: Experții Consiliului Europei s-au întâlnit cu președinta parlamentului și cu membrii comisiei juridice

Grupul ad-hoc de experți ai Consiliului Europei privind reforma în justiție s-a întâlnit astăzi cu președinta parlamentului și cu membrii Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. Ei au discutat despre instrumente și oportunități existente pentru suport și consultanță în elaborarea și promovarea proiectelor, se arată într-un comunicat publicat astăzi, 20 ianuarie, de legislativ.

Președinta parlamentului a subliniat că toate proiectele vor fi obligatoriu consultate cu societatea, inclusiv cu profesioniștii din domeniu, precum și cu partenerii externi cum este Comisia de la Veneția. Zinaida Greceanîi a reiterat deschiderea pentru discutarea subiectelor legate de reformă.

„Reforma justiției este crucială și trebuie să fie în favoarea cetățenilor. Nu este o temă din care ar trebui să încercăm să obținem dividende politice, este o necesitate vitală pentru stat și pentru cetățeni”, a dat asigurări Grecianîi.

Părțile au fost unanime în identificarea criteriilor pe care se va lucra în continuare, se mai arată în comunicat.

„Colegii din misiunea Consiliului Europei ne-au atenționat că trebuie să ne grăbim, dar încet. Vor fi diferite provocări de diferit gen, însă o dată fiind promovată și implementată reforma instanțelor judecătorești, urmează să avem un consens larg, discuții largi în societate, inclusiv cu implicarea judecătorilor și procurorilor, deoarece, așa cum au spus și cei din misiunea Consiliului Europei, judecătorii trebuie să fie antrenați plenar în acest proces, dar să nu fie persoane care pur și simplu privesc acest proced dintr-o parte. Ei trebuie să cunoască ceea ce dorește statul în privința lor, fiind a treia putere în stat și, inclusiv, să nu existe o obstrucționare a acelor reforme care urmează să aibă loc”, a declarat ulterior, într-un briefing de presă, socialistul Vasile Bolea.

Deputatul socialist a mai spus se așteaptă la „anumite abordări, poate, speculative”, din partea politicului.

„Le-am spus colegilor de la Consiliul Europei că ar trebui să vină zeii pe pământ ca să dea legi perfecte. Noi nu suntem perfecți, dar suntem convinși că, împreună, cu participarea tuturor celor care au o abordare profesionistă și vrând cu adevărat să reformăm justiția, vom reuși”, a mai adăugat Bolea.

Amintim că, tot astăzi, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu și Sergiu Litvinenco, au crticat conceptul reformei justiției și și-au exprimat îngrijorarea că ar exista „un risc foarte mare ca justiția să fie subjugată politicului”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: