Regimentul „Azov”, declarat organizație teroristă în Rusia. Ce ar putea însemna pentru prizonierii de război?
Full Article 3 minutes read

Regimentul „Azov”, declarat organizație teroristă în Rusia. Ce ar putea însemna pentru prizonierii de război?

Regimentul „Azov” (care face parte din Garda Națională a Ucrainei) a fost declarat organizație teroristă în Rusia, prin hotărârea Curții Supreme de Justiție, pronunțată pe 2 august. Asta înseamnă că membrii acesteia ar putea fi condamnați la până la 20 de ani de închisoare. În cazul conducătorilor regimentului, pedeapsa poate fi detenție pe viață.

Avocatul Ivan Pavlov susține că tragerea la răspundere a membrilor regimentului „Azov”, deținuți în Rusia, conform noii decizii a Curții Supreme de Justiție este ilegală, întrucât legea nu are putere retroactivă, notează portalul Agenstvo.

Cu toate acestea, expertul în drept a remarcat că adepții opozantului rus Alexei Navalnîii sunt urmăriți penal în pofida faptului că aceștia și-au suspendat activitatea în cadrul organizației înainte de pronunțarea deciziei de judecată, prin care „Fondul Luptei cu Corupția” a fost declarată structură extremistă.

Anterior, portalul Kommersant a scris că combatanții regimentului „Azov” deținuți în Rusia ar putea fi cercetați penal pentru „acvitate teroristă”. De menționat că în Rusia se află doar o parte dintre luptătorii luați ostatici după evacuarea uzinei „Azovstal” din Mariupol. Unii dintre ei sunt deținuți în Rostov pe Don și Taganrog, iar potrivit surselor agenției TASS, comandanții „Azov” sunt ținuți în izolatorul „Lefortov” din Moscova.

De menționat că hotărârea Curții Supreme de Justiție din Rusia a fost pronunțată la câteva zile după ce, pe teritoriul autoproclamatei „DNR”, au murit 53 de ostatici ucraineni. Potrivit autorităților separatiste și a Ministerului rus al Apărării, victimele și-au pierdut viața în urma unui atac cu sisteme HIMARS, lansate asupra penitenciarului din localitatea Elenovka. Pe de altă parte, analiștii militari ai Institutului pentru Studiul Războiului susțin că imaginile din satelit nu confirmă informația.

Reacția regimentului „Azov”

Regimentul „Azov” a publicat o declarație, prin care a învinuit Rusia de uciderea luptătorilor deținuți în Elenovka și au îndemnat SUA și alte țări să declare Federația Rusă drept „stat-terorist”.

Rusia își demonstrează acest statut timp de mulți ani, prin acțiunile sale zilnice. Zilnice, armata și forțele sale speciale săvârșesc crime de război. Încurajarea sau tăcearea înseamnă complicitate”, se arată în comunicat.

***

În luna mai, Kievului a declarat că predarea combatanților „Azov” face parte dintr-o „operațiune de salvare” a militarilor și că se intenționează eliberarea acestora în cadrul schimbului de prizonieri. La sfârșitul lunii iunie, Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război în format „144 pentru 144”. Printre cei întorși în Ucraina se numără și luptători din cadrul „Azov”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: