Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, simplificat
Full Article 2 minutes read

Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, simplificat

Regulamentul cu privire la modul de evaluare a gradului de cunoaștere a prevederilor Constituției Republicii Moldova și a limbii române pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova și obținerea dreptului de ședere permanentă a fost modificat. Mai exact, s-a simplificat modul de organizare și desfășurare a examenelor, dar și unele proceduri fiind, în beneficiul solicitanților. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, 23 noiembrie, de către cabinetul de miniștri.

Astfel, potrivit documentului, candidații care au obținut 75 sau mai multe puncte din 100 la examenul de evaluare a competenței lingvistice, pentru obținerea dreptului de ședere permanentă în Republica Moldova, vor fi eliberați de la susținerea examenului de evaluare a gradului de cunoaștere a limbii române pentru dobândirea cetățeniei țării noastre. Totodată, pentru cele două categorii de solicitanți va fi posibilă organizarea examenului comun, diferit fiind doar baremul de promovare – nu mai puțin de 50 de puncte pentru permis de ședere permanentă și nu mai puțin de 75 de puncte pentru obținerea cetățeniei.

De asemenea, au fost elaborate modelele certificatelor, eliberate persoanelor care au promovat examenul și celor care atestă nivelul mediu de cunoaștere a limbii române. Cei care nu au promovat unul sau ambele examene, le pot repeta peste cel puțin trei luni din data desfășurării testului precedent.

Dosarul de participare la examen va fi depus la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, responsabilă pentru organizarea testării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: