Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, simplificat
Full Article 2 minutes read

Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, simplificat

Regulamentul cu privire la modul de evaluare a gradului de cunoaștere a prevederilor Constituției Republicii Moldova și a limbii române pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova și obținerea dreptului de ședere permanentă a fost modificat. Mai exact, s-a simplificat modul de organizare și desfășurare a examenelor, dar și unele proceduri fiind, în beneficiul solicitanților. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, 23 noiembrie, de către cabinetul de miniștri.

Astfel, potrivit documentului, candidații care au obținut 75 sau mai multe puncte din 100 la examenul de evaluare a competenței lingvistice, pentru obținerea dreptului de ședere permanentă în Republica Moldova, vor fi eliberați de la susținerea examenului de evaluare a gradului de cunoaștere a limbii române pentru dobândirea cetățeniei țării noastre. Totodată, pentru cele două categorii de solicitanți va fi posibilă organizarea examenului comun, diferit fiind doar baremul de promovare – nu mai puțin de 50 de puncte pentru permis de ședere permanentă și nu mai puțin de 75 de puncte pentru obținerea cetățeniei.

De asemenea, au fost elaborate modelele certificatelor, eliberate persoanelor care au promovat examenul și celor care atestă nivelul mediu de cunoaștere a limbii române. Cei care nu au promovat unul sau ambele examene, le pot repeta peste cel puțin trei luni din data desfășurării testului precedent.

Dosarul de participare la examen va fi depus la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din subordinea Ministerului Educației și Cercetării, responsabilă pentru organizarea testării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: