Replică de la Ministerul de Externe din Chișinău, pentru Zaharova: „Vă ocupați de treburi, stimate coleg, sau de fleacuri?”
Full Article 2 minutes read

Replică de la Ministerul de Externe din Chișinău, pentru Zaharova: „Vă ocupați de treburi, stimate coleg, sau de fleacuri?”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Daniel Vodă dă asigurări că Teatrul dramatic „Anton Cehov” din Chișinău nu este în pericol de lichidare. Reacția vine urmare a unor declarații făcute de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care a acuzat Chișinăul că ar promova o agendă anti-rusă și că există îngrijorări privind închiderea instituției culturale. 

Daniel Vodă i-a dat replica colegei sale din Rusia cu un citat dintr-o scrisoare a dramaturgului rus: „Vreau din start să citez dintr-o scrisoare adresată lui A. S. Suvorin: „Niciodată nu e devreme să te întrebi: vă ocupați de treburi, stimate coleg, sau de fleacuri?”. Pe scurt: respectatul teatru dramatic rus de stat nu este amenințat cu nimic”.

În același timp, reprezentantul MAEIE a amintit de cuvintele diplomatei ruse, despre faptul că scandalul din jurul Teatrului „Cehov” este un subiect care ține de treburile interne ale țării.

„Deși acestea sunt, bineînțeles, treburile interne ale țării noastre, mă bucur să repet cuvintele colegilor mei din Ministerul Culturii că toate activitățile din jurul teatrului se desfășoară în conformitate cu cerințele legale. Nu există niciun context anti-rusesc. Ne îndemnăm colegii să nu „pună în discuție” și „născocească” teme false”, a spus Vodă.

Amintim că diplomata rusă a declarat în ajun că deține informații precum că mai mulți locuitori ai țării noastre se tem că teatrul va fi desființat și a declarat că guvernarea de la Chișinău sabotează cultura rusă.

Anterior, ministrul Culturii Sergiu Prodan a anunțat că toți directorii instituțiilor teatral-concertistice din Moldova vor fi numiți în funcții pe bază de concurs. Directorul teatrului Cehov Constantin Haret s-a împotrivit desfacerii anticipate a contractului său de muncă, iar colectivul instituției a protestat. Ministrul Culturii l-a acuzat de manipularea opiniei publice și a colegilor săi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: