UPDATE Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz? Fracțiunea PPDA cere audierea ministrului Economiei și directorului Moldovagaz
Full Article 2 minutes read

UPDATE Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz? Fracțiunea PPDA cere audierea ministrului Economiei și directorului Moldovagaz

Fracțiunea PPDA va solicita explicații, în plenul parlamentului, din partea ministrului Economiei și Infrastructurii și a directorului Moldovagaz, privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale după 1 ianuarie 2020. Anunțul a fost făcut de către Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook, astăzi, 5 decembrie. 

UPDATE (10.12) Propunerea de inculdere pe ordinea de zi a inițiativei nu a fost susținută de majoritatea deputaților. 

Alexandru Slusari menționează că președintele Igor Dodon dă asigurări că „indiferent de relațiile între Rusia și Ucraina pe subiectul tranzitului, Moldova va primi și după 1 ianuarie 2020 gaz de la Federația Rusă”.

„Pe de altă parte, guvernul Dodon, ieri, subit, a votat pentru inițierea negocierilor cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru obținerea unui credit de urgență în vederea procurării unor cantități de gaze naturale din Ucraina sau UE. Păi unde este adevărul? De unde vine aceasta urgență, dacă până acum era totul ok în raport cu Federația Rusă? Plus, apare întrebarea: care ar fi condițiile acestui credit de urgență și care ar fi prețul gazului procurat iarnă”, a mai adăugat Slusari.

Amintim că ieri, 4 decembrie, la ședința guvernului, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi a explicat că au fost inițiate negocieri cu BERD, deoarece nu se știe dacă tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi posibil în continuare. Potrivit acestuia, dacă contractul va fi semnat, Moldova va putea folosi acest instrument financiar în situații de urgență.

„La solicitare, Moldova va putea primi până la 90 de milioane de dolari pentru achiziționarea a până la 400 milioane metri cubi de gaz din Ucraina sau Uniunea Europeană”, a declarat Usatîi. El a specificat că Republica Moldova va recurge la acest scenariu doar dacă Moldovagaz nu va putea furniza gaz rusesc.

Tot ieri, președintele Igor Dodon a anunțat că situația din domeniul energetic a fost discutată în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate. Șeful statului a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără energie electrică sau fără gaz, după 1 ianuarie 2020.

Ședința parlamentului se va desfășura astăzi, cu începere de la ora 10.00.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: