Republica Moldova cumpără gaz mai scump din ianuarie. Ce spune președintele „Moldovagaz”
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova cumpără gaz mai scump din ianuarie. Ce spune președintele „Moldovagaz”

În luna ianuarie a acestui an, prețul de achiziție pentru gazul furnizat Republicii Moldova a crescut. Informația a fost confirmată pentru NM de președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

La întrebarea NM, cu cât a crescut prețul de achiziție și dacă această creștere a prețului va afecta tariful pentru consumatorii finali, Vadim Ceban nu a răspuns, dar a asigurat că va veni cu un comentariu luni.

De menționat că în noiembrie, prețul mediu de achiziție al gazelor pentru Moldova a fost de 450 de dolari mia de metri cubi, iar în decembrie – 550 de dolari.

Amintim că, în data de 4 ianuarie curent, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în regim de urgență, Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Potrivit unui comunicat al Președinției, a fost pusă în discuție situația din sectorul energetic al țării, creată ca urmare a creșterii semnificative din ultima perioadă, pe piața europeană, a prețurilor de achiziție la gazele naturale.

Membrii CSS au audiat informația despre nivelul plăților efectuate până în prezent pentru consumul de gaze naturale, despre evoluția pentru anul 2022 a prețurilor la gazele naturale importate, despre perspectivele pentru luna ianuarie și soluțiile de depășire a unei potențiale crize. Sursa mai declară că CSS a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor către consumatori.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: