Republica Moldova după Brexit. Ce schimbări îi așteaptă pe cetățenii moldoveni cu sau fără pașaport românesc din Marea Britanie
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova după Brexit. Ce schimbări îi așteaptă pe cetățenii moldoveni cu sau fără pașaport românesc din Marea Britanie

Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher, a relatat despre schimbările de după Brexit pe care îi așteaptă pe cetățenii moldoveni cu și fără pașapoarte românești. De asemenea, acesta a spus și despre cum vor fi construite relațiile bilaterale dintre Marea Britanie și Republica Moldova.

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass-media, joi, 30 ianaurie, Steven Fisher a declarat că autoritățile britanice și guvernul de la Chișinău lucrează la un acord de cooperare bilaterală, care este asemnător cu Acordul de asociere cu Uniunea Europeană (UE). De asemenea, țările lucrează la un nou acord privind traficul aerian.

„Nu vor exista schimbări bruște, iar un nou acord dintre Moldova și Marea Britanie va fi gata înainte de sfârșitul anului”, a spus ambasadorul.

Acesta a mai relatat despre schimbări ce îi așteaptă pe cetățenii moldoveni din Marea Britanie.

„Nu știm numărul exact de cetățeni moldoveni cu pașapoarte românești care locuiesc în Marea Britanie, dar presupunem că sunt aproximativ 70 de mii de persoane. Până în iunie 2021, nu vor fi schimbări drastice pentru ei”, a promis Fisher.

Ambasadorul a menționat că în această perioadă cetățenii moldoveni cu pașapoarte românești, precum și cetățenii din alte țări ale UE vor putea trece „printr-un proces birocratic simplu” și vor primi un statut special – „statut prestabilit”. Acest lucru le va oferi dreptul de a lucra legal, de a primi îngrijiri medicale de stat gratuite, de a studia, de a avea acces la fonduri publice și de a călători în UE.

„Este o veste bună pentru moldovenii cu pașapoarte românești. Din păcate, există standarde duble, deoarece cei care nu au pașapoarte românești nu vor putea beneficia de acest statut”, a spus Fisher. Acesta a explicat că pentru acei cetățeni moldoveni care nu au pașaport românesc, regulile de intrare și de ședere în Marea Britanie vor rămâne aceleași.

Menționăm că Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. Parlamentul European a aprobat miercuri, 29 ianuarie un acord cu Marea Britanie privind condițiile Brexit-ului. Perioada de tranziție va dura un an. Amintim că britanicii au votat pentru a părăsi Uniunea Europeană în timpul referendumului din 2016.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: