„Republica Moldova necesită o atenţie specială“. Președinta Parlamentului European vine la Chișinău
Full Article 3 minutes read

„Republica Moldova necesită o atenţie specială“. Președinta Parlamentului European vine la Chișinău

Republica Moldova necesită o atenţie specială, a declarat miercuri, la Bruxelles, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un interviu pentru un grup de jurnalişti din România, Polonia şi Lituania. Oficiala a mai spus că țara noastră, pe lângă faptul că este vulnerabilă din cauza frontierei cu Ucraina şi a problemelor cu alimentarea cu electricitatea, se confruntă cu o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, relatează Agerpres.

Cu acelaşi prilej, preşedinta PE a mai spus că va efectua o vizită în Republica Moldova în următoarele două săptămâni.

„Din punctul meu de vedere, Republica Moldova necesită o atenţie specială (…) Nu doar pentru că este în momentul cel mai vulnerabil din cauza frontierei cu Ucraina (…), ci şi pentru că nu se mai poate baza, din motive evidente, pe electricitatea din Ucraina, aşa că acum se bazează pe electricitatea din România şi plăteşte pentru ea la preţul pieţei. Este o situaţie în care oricând o altă opoziţie foarte ostilă poate face pasul înainte, şi suntem foarte mândri pe decizia noastră din 23 iunie de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderare la UE”, a declarat Roberta Metsola.

Ea a adăugat că „leadership-ul de care au dat dovadă ţări ca Polonia, România, Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria ne-a arătat că solidaritatea funcţionează cu adevărat în Europa”.

Roberta Metsola a mai precizat că, din perspectiva sa, „PE a fost mereu în frunte în termeni de a duce mai departe aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova din prima zi, a creşte sancţiunile şi vizibilitatea pentru ce se întâmplă cu Ucraina din punct de vedere financiar şi militar”.

Întrebată dacă este de acord cu propunerile avansate de unii eurodeputaţi, între care şi români, de a acorda acces Ucrainei şi Republicii Moldova la beneficii care merg dincolo de acordurile de asociere la UE, precum apartenenţa la piaţă unică a UE, Metsola a răspuns că „extinderea roaming-ului ar fi ceva care ar putea fi abordat”.

„Cunosc, am văzut din experienţa mea efectul transformator asupra unei ţări pe care procesul de aderare îl poate avea. Ceea ce am văzut, de asemenea, este viteza cu care Ucraina şi Republica Moldova s-au adaptat la acquis-ul legislativ comparativ cu un proces normal de extindere. Fără a numi acest lucru accelerare, aş spune (că este vorba de) adaptarea vitezei noastre cu a acelor ţări”, a mai declarat Metsola.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: