Republica Moldova se pregătește pentru prima sa experiență spațială (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova se pregătește pentru prima sa experiență spațială (VIDEO)

ST-TUM (Centrul pentru tehnologii spatiale de pe langa Universitatea Tehnica a Moldovei) a început în urmă cu câțiva ani proiectarea și construcția primei misiuni spațiale a țării, TUMnanoSat. Potrivit spacealliance.ro, este vorba despre un nanosatelit pe standardul Cubesat 1U (un cub cu latura de 10 cm), împreună cu infrastructura de sol (antene și centrul de control).

În 2019, proiectul a fost selectat de JAXA (Agentia Spațială Japoneza) și UNOOSA (United Nations Office for Outer Space Affairs) pentru a patra rundă a programului KiboCUBE, care permite lansarea nanosateliților, de pe Stația Spațială Internațională cu ajutorul echipamentului J-SSOD (JEM Small Satellite Orbital Deployer) instalat în cadrul modulului japonez Kibo. Prin același program Kenya, Guatemala, Mauritius și Indonezia câștigaseră o lansare gratuită pentru platformele lor.

TUMnanoSat ar avea astfel o orbita constrânsă de cea furnizată de ISS – aproximativ 400 km altitudine și 51 de grade înclinație față de Ecuator.

El ar fi trebuit transportat spre ISS în zborul rachetei Antares 230, la bordul cargoului Cygnus NG15, însă calificările nu au fost obținute în timp util.

În luna mai, satelitul a fost transportat în România, la Institutul de Știinte Spațiale de la Măgurele, pentru testele finale înainte de îmbarcarea pentru zbor. De precizat că România a construit acolo o infrastructura de testare a diverselor echipamente pentru nanosateliți, centrul Romanian Nanosatellite Technologies Competence Center (ROST‐CC), cu ocazia misiunii spațiale Goliat, care a fost lansată în 2012, dar care a eșuat în spațiu la scurt timp.

Ar fi trebuit sa urmeze o altă misiune, Robisat, parte a proiectului european QB50, 2 nanosateliți în formație, însă ea nu a mai fost niciodată lansată.

Următoarea oportunitate pentru TUMnanoSat ar fi lansarea cu cargoul Cygnus NG17, cel mai probabil în luna februarie 2022.

TUMnanoSat este o platformă experimentală, al cărei principal instrument de observație este o cameră optică, denumită micro-CAM-II. Cu un câmp optic de 56 de grade, ea produce imagini la două tipuri de rezoluții – 160×120 pixeli sau 640×480 pixeli. Camera este capabilă de compresie și comunică serial cu calculatorul de bord al satelitului.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: