Republica Moldova va procura gaz, în februarie, la un preț mai mic
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova va procura gaz, în februarie, la un preț mai mic

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban anunță că Republica Moldova va procura gaz natural, în luna februarie, la un preț de 563 USD pentru o mie de metri cubi. Declarația a fost făcută în data de 1 februarie 2022.

Potrivit lui Ceban, reducerea va permite companiei să compenseze pierderile înregistrate până acum.

„Conform calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în februarie va fi de 563 USD per mia de metri cubi. Reducerea costurilor va permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste 2 miliarde de lei”, a declarat Vadim Ceban.

***

Amintim că în luna ianuarie, Moldovagaz a achiziționat gaz de la concernul rus la prețul de 647 de dolari pentru mia de metri cubi.

Amintim că, pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. De asemenea, a aprobat și scumpirea agentului termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o Gcal. Drept urmare, acesta va ajunge să coste 2169 lei/Gcal fără TVA. Majorările vor fi aplicate retroactiv, din 1 ianuarie.

Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: