Revenco califică atacurile cibernetice drept „fenomene atipice” în Moldova. Ce măsuri se întreprind?
Full Article 2 minutes read

Revenco califică atacurile cibernetice drept „fenomene atipice” în Moldova. Ce măsuri se întreprind?

Atacurile cibernetice asupra sistemelor informaționale sunt niște fenomene atipice în Republica Moldova, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul unei conferințe din 25 august. Revenco a recunoscut că organele abilitate mai mult de lucru pentru a crește reziliența securității naționale la astfel de amenințări de tip hibrid. 

La moment, specialiștii realizează tot setul de măsuri necesare prin cooperare cu toate subdiviziunile specializate din toate autoritățile pentru a face față acestor atacuri. În paralel sunt realizate măsuri suplimentare care să ne permită consolidarea graduală a nivelului de reziliență a acestor sisteme la astfel de atacuri. Cert că este un fenomen nou, nu în zadar le numim atacuri cibernetice ca parte din amenințări hibride care sunt fenomene atipice pentru sistemul de securitate al Republicii Moldova”, a explicat ministra.

La rândul său, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a precizat că de atacurile cibernetice sunt responsabile Serviciile de Informații și Securitate.

MAI are o subdiviziune care are ca obiectiv protejarea serverelor care sunt gestionate de către MAI. Protejarea celorlalte servere nu sunt în subordinea de activitate a MAI (…) Până la etapa actuală instituția face parte cu succes la aceste atacuri cibernetice”, a conchis Carp.

Amintim că Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a anunțat că, în ultimele 3 zile, au fost contracarate mai multe tentative de atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale de importanță statală. Instituția spune că tentativele sunt efectuate din afara Republicii Moldova, de pe adrese IP localizate în diferite țări și de pe echipamente și rețele compromise.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: