Fără surprize. Partidul de guvernare „Rusia Unită” a obținut cele mai multe voturi în cadrul alegerilor parlamentare
Full Article 3 minutes read

Fără surprize. Partidul de guvernare „Rusia Unită” a obținut cele mai multe voturi în cadrul alegerilor parlamentare

Rezultatele preliminare, după procesarea a 80% dintre voturi, demonstrează că partidul pro-prezidențial „Rusia Unită” („Единая Россия”), s-a clasat pe prima poziție în cadrul alegerilor legislative din Federația Rusă. Pe locul secund este „Partidul Comunist”, cu puțin peste 25% din sufragii. În premieră, alegerile parlamentare s-au desfășurat timp de trei zile. Echipa lui Navalnîi a părăsit țara înainte de scrutin. 

Secțiile de vot s-au închis în toate regiunile Rusiei, după trei zile de vot. Șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia a confirmat doar 12 cazuri de vot multiplu la nivel național, în ciuda informațiilor și imaginilor care au arătat că fraudele au fost extinse și nu doar izolate, relatează Reuters, AFP și Moscow Times.

După procesarea a 80,1% din voturi,  datele arată că Partidul „Rusia Unită” a obținut peste 49% din voturi, urmată de Partidul Comunist cu 20,25%.

Partidul Liberal-Democrat al Rusiei (ЛДПР — Либерально-демократическая партия России) a obținut 7,9%, iar Partidului ”Rusia Corectă – Pentru Adevăr” („Справедливая Россия — За правду”) – 7,54%, din voturi. Partidul „Oameni noi” („Новые люди”), a obținut 5,77%.

***

Pentru prima oară în ultimii 30 de ani, scrutinul parlamentar din Rusia nu a fost monitorizat de experți ai OSCE. De asemenea, Comisia Electorală Centrală de la Moscova a renunțat la camerele de supraveghere video – anterior, acesta a fost cel mai simplu instrument pentru înregistrarea acțiunilor ilegale.

Republica Moldova nu a delegat observatori la scrutin. Liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon a criticat dur decizia conducerii Legislativului și a calificat-o drept „o tentativă de a periclita relațiile bilaterale cu Federația Rusă”.

Cetățenii ruși aflați pe teritoriul Republicii Moldova au putut să-și exercite dreptul la vot la Chișinău, la Comrat, la Bălți, dar și în cadrul a 27 de secții de votare amplasate în stânga Nistrului.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a publicat o notă prin care și-a manifestat regretul că „partea rusă a acționat de o manieră care nu corespunde principiului suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și cadrului juridic bilateral”.

Ministerul notează că în răspuns la adresarea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova privind organizarea scrutinului parlamentar pe teritoriul Republicii Moldova, pe 30 iulie 2021, părții ruse i-a fost comunicată lipsa impedimentelor pentru deschiderea secțiilor de votare în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

În același timp, MAEIE a solicitat părții ruse să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare în localitățile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, inclusiv având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: