Rezultatele alegerilor din Turcia: Recep Tayyip Erdogan, al treilea mandat, cu peste 52% din voturi
Full Article 4 minutes read

Rezultatele alegerilor din Turcia: Recep Tayyip Erdogan, al treilea mandat, cu peste 52% din voturi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost reales pe 28 mai, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat Comitetul electoral al Turciei, în baza rezultatelor provizorii. Rezultatele oficiale finale ar urma să fie anunţate la începutul săptămânii. Conform rezultatelor neoficiale, transmise de agenția de presă Anadolu, Erdogan și-a adjudecat al treilea mandat de cinci ani cu peste 52% din voturi, iar contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu, aproape 48%, scrie HotNews.

La Ankara, Erdogan a ținur discursul tradițional de la „balcon”, pe care Erdogan îl ține după victoriile electorale, de obicei de la reședința sa din Istanbul.

„Aș dori să mulțumesc tuturor cetățenilor noștri care și-au arătat interesul pentru viitor, atât pentru ei, cât și pentru copiii lor, votând în alegeri.

Aș dori să mulțumesc fiecărui membru al națiunii noastre care ne-a dat responsabilitatea de a guverna țara în următorii 5 ani.  Am spus că vom câștiga într-un mod în care nimeni nu va pierde.

De aceea, Turcia este singurul câștigător astăzi.  La revedere, Kemal!”, a declarat Erdogan.

„În timpul acestor alegeri, națiunea și-a arătat dorința de a schimba acest regim autoritar în ciuda tuturor presiunilor care au fost exercitate asupra lor. Acest lucru a fost clar. CHP cu toate elementele sale va continua să se străduiască pe toate fronturile până când democrația va câștiga în țara noastră. Vom continua să fim pionierii acestei lupte. Indiferent ce vom face pentru această națiune, nu va fi suficient. Sunt trist, pentru că probleme major vor urma pentru această țară. Voi trebuie să știți că vom lupta cu aceste dificultăți care ne așteaptă. De acum încolo, aș vrea să fac un apel către cei 24 de milioane de alegători care m-au votat să reziste. Munca noastră va continua. Suntem aici și nu vom pleca nicăieri”, a declarat candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu.

Președintele american Joe Biden l-a felicitat și pe Erdogan:

Totodată și Vladimir Putin, Vladimir Zelenski, dar și Emmanuel Macron l-au felicitat pe Erdogan.

„Sperăm să ne dezvoltăm cooperarea pentru securitatea și stabilitatea Europei și să ne consolidăm și mai mult parteneriatul strategic în beneficiul țărilor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter.

În mesajul postat pe Twitter, Macron vorbește despre „provocări uriaşe” cu care se confruntă Franţa şi Turcia, împreună, și despre „pacea în Europa” și viitorul NATO.

„Împreună cu preşedintele Erdogan, pe care-l felicit pentru realegerea sa, vom continua să avansăm”, adaugă președintela Franței.

Putin, l-a felicitat pe Erdogan, căruia i-a transmis că victoria sa este „o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru politica sa externă independentă”. El a mai spus că este apreciată contribuția personală a lui Erdogan la consolidarea relațiilor amicale ruso-turce.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-au felicitat la rândul lor pe Erdogan

  • „Felicitări @RTErdogan pentru realegerea dumneavoastră ca președinte al Turciei. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu dumneavoastră pentru a aprofunda relațiile UE-TR în anii următori”, a spus Michel într-un tweet.

Von der Leyen a postat și ea felicitări pe Twitter.

  • „Aștept cu nerăbdare să continui construirea relației UE-Turcia. Este de o importanță strategică atât pentru UE, cât și pentru Turcia să lucrăm pentru înaintarea acestei relații, în beneficiul poporului nostru”, a spus ea într-un tweet.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: