Riscuri nu-s. Pretorul sectorului Ciocana Sinilga Școlnic va fi cercetată în libertate
Full Article 2 minutes read

Riscuri nu-s. Pretorul sectorului Ciocana Sinilga Școlnic va fi cercetată în libertate

Pretorul sectorului Ciocana Sinilga Școlnic, care fusese reținută pentru 72 de ore de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție, a fost eliberată. Aceasta va fi cercetată în continuare în libertate, însă nu va avea dreptul să părăsească țara. Informația a fost confirmată pentru NM de către procurorul de caz, Vasile Plevan, pe 2 aprilie.

„Va fi cercetată în libertate, cu obligativitatea de a nu părăsi țara. Decizia a fost luată de mine. Nu a fost temei pentru arest, nu sunt întrunite riscurile necesare, respectiv s-a luat o altă măsură”, a declarat procurorul responsabil de instrumentarea cazului.

Potrivit CNA, în perioada aprilie 2020 – prezent, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit de la agenții economici, care își desfășurau activitatea prin organizarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al mun. Chișinău și a comerțului ambulant stradal, sume ce variau între 5000 şi 10 000 lei. Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

Bănuiţii au fost documentaţi mai multe luni, timp în care procurorii şi ofiţerii CNA au obţinut înregistrări video şi audio care probează faptele pretins ilegale. Discuţiile dintre complici au avut loc chiar în incinta Preturii sectorului Ciocana, iar din înregistrări se înţelege clar că aceştia au organizat o schemă de estorcare de bani de la cei care desfăşoară activitate de antreprenoriat în raza lor de competenţă.

Pe 30 martie, pretorul Sinilga Școlnic împreună cu şeful adjunct al IP Ciocana au fost aduşi la CNA pentru audieri și plasați în izolator pentru 72 de ore. Aceștia riscă până la 15 ani de puşcărie, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o anumită perioadă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: