RISE: Duty Free-urile din Moldova au ajuns de la Șor la un bancher rus din Israel. Alaiba: ar fi bine să ceară banii înapoi
Full Article 2 minutes read

RISE: Duty Free-urile din Moldova au ajuns de la Șor la un bancher rus din Israel. Alaiba: ar fi bine să ceară banii înapoi

RISE Moldova a publicat o investigație în care se menționează că afacerea duty-free, deținută anterior de Ilan Șor, a fost preluată de proprietarul unei bănci rusești. Parlamentarul Dumitru Alaiba spune că noul proprietar ar fi bine să-și ceară banii înapoi. Deputatul a adăugat că autoritățile se gândesc „să anuleze regimul duty-free” pentru a fi magazine ordinare la intrarea în Moldova.

„Văd investigația RISE Moldova că Șor a vândut afacerea sa duty-free în Moldova altei persoane. Dacă cumpărătorul încă o mai poate face, ar fi bine să ceară banii înapoi și să anuleze toată treaba asta”, a scris Alaiba, pe Facebook.

El a mai menționat că potrivit informațiilor de la Serviciul Vamal, regimul duty-free în Moldova, în primele 6 luni, a beneficiat de facilități fiscale de 1 miliard de lei.

„2 miliarde lei doar în 2022. Au fost ani când a fost și mai mult, chiar și peste 3 miliarde”, a adăugat Alaiba.

Prin urmare, deputatul a spus că autoritățile se gândesc „la cel mai serios mod” să anuleze regimul duty-free.

„Și o să o facem. Să rămână magazine ordinare, să plătească toate taxele, așa cum o fac toți restul antreprenorilor. Anularea sau limitarea regimului duty-free e o conversație și în alte țări. În Europa duty-free sunt o gaură de cam 80 miliarde EURO”, a conchis Alaiba.

Rețeaua de magazine duty-free controlată de Ilan Șor a fost printre primele active asupra cărora oamenii legii au pus sechestru în iunie 2019, imediat după fuga din țară a fostului primar de Orhei. Însă interdicția a durat doar jumătate de an. După ce a fost ridicată, proprietarii în acte ai reţelei de duty-free-uri au migrat de câteva ori, de la afacerişti locali, la ciprioţi, germani şi evrei.

În cele din urmă, afacere duty-free a fost preluată de proprietarul unei bănci rusești domiciliat în Israel, în același oraș în care Ilan Şor a fost surprins în repetate rânduri. RISE Moldova a reconstituit traseul schimbărilor de proprietari la una dintre principalele afaceri ale lui Ilan Șor și vă prezintă momentele-cheie din istoria afacerii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: