RISE Moldova: Autoritățile din Republica Moldova au plătit 1,92 milioane de dolari pentru achiziționarea a 80 de mii de teste pentru depistarea COVID-19
Full Article 3 minutes read

RISE Moldova: Autoritățile din Republica Moldova au plătit 1,92 milioane de dolari pentru achiziționarea a 80 de mii de teste pentru depistarea COVID-19

La începutul lunii aprilie, autoritățile din Republica Moldova au semnat un contract în valoare de 1,92 milioane de dolari pentru achiziționarea a 80 de mii de teste pentru depistarea COVID-19. Furnizorul este compania unui miliardar chinez. Despre acest lucru se anunță într-un material publicat de către RISE Moldova

Potrivit sursei citate, furnizorul este BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong, parte a grupului chinez BGI Group, și ar urma să pună la dispoziția autorităților Republicii Moldova 1 600 de seturi care conțin 80 000 de teste.

În afară de teste, au mai fost achiziţionate 1 600 de seturi de extracţie – RNA extraction kit şi 1 600 de seturi de prelevare pentru colectarea, transportul și depozitarea biospecimenului – sampling kit.

De asemenea, în articol se arată că preţul unui set este de 900 de dolari, iar în fiecare set sunt 50 de teste pentru detectarea virusului. Respectiv, costul unui test este de 18 dolari, sau aproximativ 320 de lei.

Sursa citată notează că a încercat să compare prețurile la testele achiziționate de Republica Moldova și a găsit o ofertă doar pe platforma chineză de vânzări on-line Alibaba. Anunțul ulterior a fost șters. Astfel, un set de același model și producător ca cele comandate de autoritățile Republicii Moldova costă între 400 şi 600 de dolari, cu livrare în decurs de 10 zile, dacă e o comandă de minimum 100 de seturi (5 000 de teste).

În acest sens, RISE Moldova scrie că cei 900 de dolari plătiți în avans de autoritățile Republicii Moldova, prin achiziţie directă de la producător, reprezintă, de fapt, un preț practic dublu.

Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a declarat pentru sursa citată că în condițiile actuale, problema principală nu este prețul, ci găsirea și livrarea cât mai rapidă a testelor.

Precizăm că pe 14 aprilie, șeful statului, Igor Dodon, a declarat că până la sfârșitul acestei săptămâni, 53 de tone de echipamente medicale vor fi livrate din China în Republica Moldova. Acesta a spus că este vorba despre 80 de mii de teste pentru depistarea COVID-19, dar și peste 280 de mii de respiratoare, peste 600 de mii de perechi de mănuși medicale și 200 de mii de ecrane de protecție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: