RISE Moldova: Cel puțin 10 persoane au fost implicate în răpirea fostului judecător Nicolae Ceaus. Toți sunt cetățeni ucraineni
Full Article 2 minutes read

RISE Moldova: Cel puțin 10 persoane au fost implicate în răpirea fostului judecător Nicolae Ceaus. Toți sunt cetățeni ucraineni

Răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus a fost pusă la punct cu cel puțin 19 zile înainte de evenimentul propriu-zis. O grupare de cel puțin 10 persoane s-a ocupat, în perioada 15 martie-3 aprilie 2021, de filarea acestuia, se arată într-o investigație publicată de RISE Moldova.

x

Potrivit sursei citate, membrii grupării, cetățeni ai Ucrainei, au ajuns în Republica Moldova fie cu microbuze de curse regulate, fie traversând frontiera pe jos. Cel puțin cinci dintre ei s-au folosit pentru asta de identități false.

În intervalul 15 martie – 3 aprilie 2021, aceștia s-au cazat în diferite hoteluri. Doi dintre ei au schimbat patru hoteluri în doar câteva zile. În paralel, au închiriat mașini pe care, periodic, le-au parcat în regiunea blocului unde locuia Ceaus.

Investigația relevă faptul că în răpirea propriu-zisă a fostului judecător au fost implicate trei automobile – un microbuz (Ford), un sedan (Mercedes Benz) și o mașină de teren (Toyota). Ultimul are numere diplomatice și aparține Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Potrivit RISE Moldova, la volanul mașinii cu numere diplomatice s-a aflat atașatul militar Serghei Smetaniuk, iar drept pasageri i-a avut pe doi dintre cei implicați în răpire.

Membrii grupului au părăsit Republica Moldova pe 3 aprilie – ziua răpirii fostului magistrat ucrainean.

***

Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: