RISE Moldova: Cel puțin 10 persoane au fost implicate în răpirea fostului judecător Nicolae Ceaus. Toți sunt cetățeni ucraineni
Full Article 2 minutes read

RISE Moldova: Cel puțin 10 persoane au fost implicate în răpirea fostului judecător Nicolae Ceaus. Toți sunt cetățeni ucraineni

Răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus a fost pusă la punct cu cel puțin 19 zile înainte de evenimentul propriu-zis. O grupare de cel puțin 10 persoane s-a ocupat, în perioada 15 martie-3 aprilie 2021, de filarea acestuia, se arată într-o investigație publicată de RISE Moldova.

Potrivit sursei citate, membrii grupării, cetățeni ai Ucrainei, au ajuns în Republica Moldova fie cu microbuze de curse regulate, fie traversând frontiera pe jos. Cel puțin cinci dintre ei s-au folosit pentru asta de identități false.

În intervalul 15 martie – 3 aprilie 2021, aceștia s-au cazat în diferite hoteluri. Doi dintre ei au schimbat patru hoteluri în doar câteva zile. În paralel, au închiriat mașini pe care, periodic, le-au parcat în regiunea blocului unde locuia Ceaus.

Investigația relevă faptul că în răpirea propriu-zisă a fostului judecător au fost implicate trei automobile – un microbuz (Ford), un sedan (Mercedes Benz) și o mașină de teren (Toyota). Ultimul are numere diplomatice și aparține Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

Potrivit RISE Moldova, la volanul mașinii cu numere diplomatice s-a aflat atașatul militar Serghei Smetaniuk, iar drept pasageri i-a avut pe doi dintre cei implicați în răpire.

Membrii grupului au părăsit Republica Moldova pe 3 aprilie – ziua răpirii fostului magistrat ucrainean.

***

Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Nicolae Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.

Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.

La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: