Roberta Metsola este noua președintă a Parlamentului European. Mesajul șefei statului Maia Sandu
Full Article 2 minutes read

Roberta Metsola este noua președintă a Parlamentului European. Mesajul șefei statului Maia Sandu

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marţi în funcţia de preşedinte al său, pentru doi ani şi jumătate, pe eurodeputata malteză Roberta Metsola, transmite Agerpres. Un mesaj de felicitare i-a adresat și președinta Maia Sandu. 

„Felicitări Robertei Metsola cu alegerea în funcția de președinte a Parlamentului European. Îi dorim un mandat de succes și așteptăm cu nerăbdare aprofundarea cooperării în viitor”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

Membră a grupului Partidului Popular European, Metsola a fost aleasă preşedinte al PE cu 458 de voturi „pentru” din 616 exprimate.

Roberta Metsola, care împlineşte 43 de ani chiar marţi, devine astfel cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie.

Ceilalţi candidaţi la preşedinţia Parlamentului European au fost Sira Rego (grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică), Kosma Zlotowski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) şi Alice Bah Kuhnke (grupul Verzilor).

Vacanța funcției a survenit în urma decesului fostului președinte al Parlamentului European, David Sassoli. Acesta a murit săptămâna trecută la vârsta de 65 de ani, la centrul oncologic din Aviano, în Italia, unde fusese spitalizat în 26 decembrie ca urmare a unei „complicaţii grave cauzate de o disfuncţie a sistemului imunitar”.

Mandatul lui Sassoli se încheia în această lună, la jumătatea legislaturii de cinci ani a Parlamentului European.

David Sassoli a fost ales preşedinte al Parlamentului European în 2019 cu sprijinul principalelor două familii politice europene – PPE şi S&D – şi al eurodeputaţilor din grupul Renew Europe.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: