România este dispusă să construiască pe teritoriul său un depozit de gaz al Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

România este dispusă să construiască pe teritoriul său un depozit de gaz al Republicii Moldova

România cere Uniunii Europene mai mult sprijin pentru Republica Moldova, atât pentru a face față valului de refugiați de război din Ucraina, cât și în perspectiva aderării la UE. Mai mult, România este dispusă să participe la securitatea energetică a Moldovei prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României. Declarații la acest subiect au fost făcute de ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

România sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, alături de Ucraina și Georgia și este dispusă să contribuie la securitatea energetică a Moldovei, prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României, scrie digi24.

„Este necesar să ajutăm Republica Moldova și în ceea ce privește securitatea energetică și lucrăm împreună cu ei pentru a identifica surse alternative de energie. Avem disponibilitatea de a găzdui, în depozitele noastre, gaz din Republica Moldova, și de a construi, pe termen mediu, un depozit de gaz al Republicii Moldova pe teritoriul României”, a declarat Bogdan Aurescu.

În acest context, România sprijină organizarea, pe 5 aprilie, la Berlin, împreună cu Germania și Franța, a unei Conferințe de sprijin pentru Republica Moldova, cu scopul creării unei Platforme de Sprijin („Moldova Support Platform”) și de a încuraja acordarea de mai mult ajutor acestei țări, a mai precizat Aurescu.

Amintim că vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că de la 1 mai Gazprom ar putea decide sistarea livrărilor de gaze naturale pentru Republica Moldova. Scenariul ar putea avea loc întrucât auditul ce urma să fie efectuat la Moldovagaz nu va fi gata în luna mai, iar Republica Moldova nu va începe să-și achite datoriile, așa cum a fost convenit anterior. Andrei Spînu spune că acum reprezentanții Moldovagaz și cei ai Guvernului încearcă să convingă Gazprom, să amâne data de 1 mai prevăzută în protocol.

Gazpromul pretinde de la malul drept al Nistrului suma de 709 milioane de dolari – datorii pentru livrarea gazului și penalități. Chișinăul crede că suma e mai mică și a insistat mai întâi pe verificarea ei de către o companie internațională independentă.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: