România: Gravidele și persoanele însoțite de copii mai mici de 5 ani ar putea avea prioritate la ghișee și casele de marcat
Full Article 3 minutes read

România: Gravidele și persoanele însoțite de copii mai mici de 5 ani ar putea avea prioritate la ghișee și casele de marcat

Femeile însărcinate și persoanele însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani ar putea avea acces cu prioritate la casele de marcat din magazine și la ghișeele instituțiilor publice din România. De asemenea, ar putea fi rezervate locuri de parcare special pentru aceste categorii. Două proiecte de lege în acest sens au fost înregistrate în Parlamentul de la București, informează Digi24 și AGERPRES.

Deputaţii PNL Mara Calista, Florin Alexe şi Alin Ignat au anunţat miercuri că depun la Parlament două proiecte de lege care vizează creşterea cuantumului indemnizaţiei pentru mamele care au născut, precum şi accesul cu prioritate pentru femei însărcinate sau persoane însoţite de copii cu vârsta până la 5 ani.

Potrivit proiectului, femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casele de marcat din magazine, dar și la ghișeele instituțiilor publice. Primul proiect de lege prevede creșterea cuantumului indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât 60% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 12.000 lei, adică de 4 ori valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit proiectului consultat de Agerpres.

Cel de-al doilea proiect de lege prevede că femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care unităţile respective deţin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate. De asemenea, se va acorda prioritate la casieriile instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care instituţiile publice deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Angajaţii unităţilor comerciale, precum şi cei ai instituţiilor publice şi private au obligaţia de a prezenta la casele de marcat sau casierii sau acolo unde se înfăptuieşte serviciul oferit de aceştia afişe la vedere, care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane.

Locuri de parcare rezervate pentru femei însărcinate

În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile instituţiilor publice şi ale unităţilor comerciale publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate şi/sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, mai prevede proiectul de lege.

Orice persoană care este martoră directă a încălcării prevederilor prezentei legi poate sesiza organele abilitate săvârşirea acestei contravenţii, care se sancţionează cu sume prevăzute între 200 şi 100.000 de lei românești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: