România regretă că Rusia a deschis secții de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile parlamentare
Full Article 2 minutes read

România regretă că Rusia a deschis secții de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile parlamentare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României notează „cu regret” că Federația Rusă a deschis secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în pofida „poziției clare, contrare, a autorităților constituționale de la Chișinău”. Prin intermediul unui comunicat de presă, MAE afirmă că acest fapt contravine suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Totodată, autoritățile de la București declară că nu recunosc legitimitatea alegerilor pentru Duma de Stat a Federației Ruse organizate în Crimeea, la 19 septembrie 2021 și își reafirmă sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, este menționat că „România nu recunoaște anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă”.

În cadrul alegerilor pentru Duma de Stat a Rusiei și-au exercitat dreptul de vot 59 233 de cetățeni ruși, care locuiesc în regiunea transnistreană. Pentru aceștia au fost deschise  27 de secții de votare.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și-a exprimat nemulțumirea față de această decizie, comunicându-i părții ruse lipsa impedimentelor pentru deschiderea secțiilor de votare în localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. În context, MAEIE a solicitat părții ruse „să se abțină de la deschiderea celor 27 de secții de votare” , având în vedere imposibilitatea asigurării condițiilor de securitate necesare pentru desfășurarea scrutinului.

Potrivit rezultatelor preliminare, partidul de guvernare „Rusia Unită” s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative care, în premieră, s-au desfășurat timp de trei zile.

Cu acest prilej, liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu un mesaj de felicitare și a scris într-o postare pe pagina sa de facebook că parteneriatul strategic dintre  Republica Moldova și Rusia va fi consolidat iar relațiile dintre state „vor primi un nou impuls pentru dezvoltare”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: