România va acorda Moldovei toată experiența și expertiza pe care a acumulat-o în faza de candidat și de membru UE – Klaus Iohannis
Full Article 3 minutes read

România va acorda Moldovei toată experiența și expertiza pe care a acumulat-o în faza de candidat și de membru UE – Klaus Iohannis

Președintele Românei Klaus Iohannis a declarat pe 23 iunie, în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles, că statele membre ale UE nu au avut astăzi de multă convingere în a oferi statutul de țară candidat de aderare la U Republicii Moldova și Ucrainei. În același timp, șeful statului român a afirmat că țara sa va oferi toată experiența și expertiza Moldovei.

„Toată lumea a fost de acord din capul locului să aprobe propunerile Comisiei așa cum au fost ele formulate. Nu a fost astăzi nevoie de multă forță de convingere, în alte zile da”, a menționat Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că, din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie.

„Trebuie să se apuce foarte rapid să lucreze la tot ce se găsește în anexa stabilită. Sunt reforme, reforme instituționale, sunt legislații întregi care trebuie îmbunătățite, de lucru este foarte mult. Din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie și cu siguranță noi vom veni cu toată experiența și expertiza pe care am acumulat-o în acești ani în faza de candidat și în faza de proaspăt membru și cred că pentru Moldova acesta va fi un valoros folos”, a mai menționat Iohannis.

Președintele României a mai menționat  că după discuțiile care au avut loc privind acordarea Republicii Moldova  a statutului de țară candidat la UE, lumea este mult mai conștientă că Moldova are nevoie de sprijinul Uniunii Europene. Este răspunsul președintelui României, Klaus Iohannis, la întrebarea ce așteptări ar trebui să aibă Chișinăul de la Conferința donatorilor pentru Republica Moldova, care ar urma să aibă loc la București.

„Această platformă care a fost înființată de România, Franța și Germania pentru a sprijini Moldova a avut rezultate foarte bune la prima ediția care s-a desfășurat la Berlin. România organizează o nouă ediție în iulie. Credem că între timp, și prin discuțiile care au fost de acordare a statutului de candidat, lumea este mult mai conștientă că Moldova are nevoie de sprijinul nostru și suntem destul de optimiști în ce privește rezultatele aceste runde ca re va fi organizată la București”, a declarat președintele român.

Amintim că România a co-organizat, pe 5 aprilie, la Berlin, alături de Germania şi Franţa, o conferinţă internaţională menită a stimula sprijinul internaţional pentru Republica Moldova.

Conferința donatorilor de la Berlin a adunat un sprijin financiar de aproape 700 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: