România va ajuta Republica Moldova, în contextul depunerii cererii de aderare la UE
Full Article 2 minutes read

România va ajuta Republica Moldova, în contextul depunerii cererii de aderare la UE

Parlamentul Republicii Moldova va beneficia de consultanță din partea Parlamentului României în vederea armonizării legislației naționale cu normele europene, în contextul depunerii cererii de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a fost făcută de reprezentanții Parlamentului moldovean. 

Inițiativa creării unui organism de consiliere și îndrumare, care să vizeze oferirea de suport Legislativului, dar și altor instituții angajate în realizarea parcursului european al țării noastre, a fost discutată în cadrul reuniunii Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

Potrivit rezoluției adoptate după încheierea reuniunii, activitatea organismului de consiliere și îndrumare se va desfășura sub egida Parlamentului României. Acesta va asigura sprijinul necesar în depășirea deficiențelor aferente procesului de reforme către statul de drept, prin transferul de expertiză între cele două instituții legislative.

***

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Pe 11 aprilie, Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești intenționează să completeze cât mai curând chestionarul, astfel încât la summitul UE programat pentru iunie 2022 să poată discuta deja despre statutul țării candidate. Despre acest lucru a anunțat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pe 12 aprilie.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: