Rubla a devenit cea mai „instabilă” valută din lume, după declarația lui Putin privind Donețk și Lugansk
Full Article 2 minutes read

Rubla a devenit cea mai „instabilă” valută din lume, după declarația lui Putin privind Donețk și Lugansk

Rubla rusească a devenit cea mai volatilă monedă din lume, depășind lira turcească, informează РБК cu trimitere la datele Bloomberg.

Pe fundalul declarației președintelui rus Vladimir Putin cu privire la recunoașterea independenței regiunilor separatiste ale Ucrainei Donețk și Lugansk, în seara de 21 februarie, volatilitatea rublei a ajuns la 33,97% și s-a apropiat de valoarea maximă de la începutul pandemiei. Cursul dolarului a trecut de 80 de ruble, iar cel al monedei euro – de 90 de ruble.

Marți dimineața, rubla scade moderat față de dolar și euro, iar piața bursieră a Rusiei s-a deschis cu o prăbușire cu 5,4% a bursei de la Moscova. La ora 7:01, ora locală, indicele bursei de la Moscova a constituit 2871,7 puncte.

Potrivit agenției Interfax, s-au ieftinit acțiunile Magnitului (-9,5%), Gazpromului (-9,2%), МТС (-9%), Surgutneftegaz (-7,4%), Tagnefti (-7,2%), Inter RAO (-6,8%), AFK Sistema (-6,7%), Nornikel (-6,7%), Bursa de la Moscova (-6,5%), MMK (-6,1%), Sberbank (-6%), Polymetal (-5,7%), LUKOIL (-5,2%), RusGhidro (-4,8%), ALROS (-4,6%),NLMK  (-4,5%), Rusal (-4,4%), VTB  (-4,1%), Yandex (-3,6%), Severstali (-3,4%), Aeroflot (-2,6%), NOVATEKA (-2,5%).

Ultima oară, o astfel de volatilitate a valutei naționale rusești s-a înregistrat pe 18 martie 2020, la începutul pandemiei, când a constituit 37,7% (cursul rublei s-a prăbușit de la 60-65 la 80 ruble pentru un dolar.

În același timp, prețul pentru un baril de petrol Brent a depășit $97 pentru prima oară din septembrie 2014.

***

Amintim că, în seara de 21 februarie, după un discurs de aproape o oră pe tema legăturii istorice dintre ucraineni și ruși, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care sunt recunoscute în mod oficial, de către Rusia, „Republicile Populare Donețk și Lugansk”.

Ulterior, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a publicat o adresare către popor și a declarat că frontierele Ucrainei rămân cele recunoscute pe plan internațional, în pofida oricăror declarații din partea Federației Ruse.

Drept reacție, UE a anunțat că va adopta sancțiuni împotriva Federației Ruse. Președintele american Joe Biden a semnat un decret prin care averea anumitor persoane este înghețată, iar legăturile comerciale cu cele două teritorii ocupate este interzisă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: