„Modificarea unui anumit status quo ar putea provoca o destabilizare serioasă”. Kremlinul, despre declarația Maiei Sandu, privind Transnistria
Full Article 2 minutes read

„Modificarea unui anumit status quo ar putea provoca o destabilizare serioasă”. Kremlinul, despre declarația Maiei Sandu, privind Transnistria

Moscova mizează pe o politică echilibrată în privința situației Transnistriei, din partea noii președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a precizat că noua președintă aleasă nu a discutat deocamdată subiectul cu Moscova. Reacția vine după ce, în cadrul conferinței de presă din 30 noiembrie, Maia Sandu a reiterat că pledează pentru retragerea grupului operativ al forțelor armate ruse și a munițiilor depozitate pe teritoriul Republicii Moldova.

„Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, fără îndoială, modificarea unui anumit status quo, bazat pe dreptul internațional, desigur, ar putea provoca o destabilizare serioasă. De aceea, mizăm că toate aceste subiecte vor fi discutate și nu vor fi întreprinse mișcări subite în acest sens”, a declarat Dmitri Peskov, citat de РБК.

De asemenea, Kremlinul a subliniat că speră la „continuarea dialogului constructiv”, început de către actualul președinte Igor Dodon: „Vom ține cont de posibilele consecințe negative ale oricăror pași neașteptați. Desigur, mizăm pe faptul că există o necesitate stringentă privind abordarea echilibrată în contextul relațiilor noastre bilaterale. Deocamdată, acest subiect nu a fost discutat”, a subliniat Peskov.

Reacția vine după ce președinta aleasă a Republicii Moldova Maia Sandu a reiterat necesitatea retragerii munițiilor și trupelor ruse din Transnistria: „În raport cu grupul operativ al forțelor armate nu a existat acordul Republicii Moldova în raport cu prezența acestui grup operativ, nu există un acord bilateral și poziția noastră este că aceste trupe trebuie să se retragă, iar munițiile pe care ei spun că le păzesc, trebuie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Despre misiunea de pacificare: există un acord din 1992 semnat dintre Moldova și Rusia, dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare, Moldova susține demult că trebuie să fie transformată într-o misiune sun egida OSCE”.

Maia Sandu a mai spus că își dorește ca Republica Moldova să aibă relații echilibrate cu toate statele, inclusiv cu Rusia, însă strategia sa, în contextul politicii externe, este să promoveze interesele țării sale.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: