„A uitat” să indice bunuri de peste 1 mln de lei. Dosarul lui Serghei Demcenco, ex-șef-adjunct al ANP, trimis în judecată
Full Article 2 minutes read

„A uitat” să indice bunuri de peste 1 mln de lei. Dosarul lui Serghei Demcenco, ex-șef-adjunct al ANP, trimis în judecată

Fostul director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Serghei Demcenco va comparea pe banca acuzaților. El este învinuit de falsuri în declarația de avere. Mai precis, acesta ar fi omis să indice bunuri de peste 1.000.000 lei.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a dosarului de învinuire a unui fost director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Astfel, potrivit datelor primite de procurorii PCCOCS de la inspectorii de integritate, învinuitul și-a declarat fals cifra veniturilor și proprietăților pe parcursul a cinci ani, începând din 2017. Mai exact, învinuitul nu a indicat în declarația de avere faptul că familia acestuia deține un teren și o casă de vacanță în apropierea Chișinăului (evaluată cadastral la peste 400.000 lei) și două automobile, peste 600.000 lei obținuți din vânzarea altor trei automobile, bani deținuți în valută străină ca pretinsă donație, precum și a indicat un preț redus la cumpărarea unui alt automobil al familiei sale.

Potrivit Codului penal, includerea intenţionată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenţionată a unor date în declaraţia de avere şi interese personale se pedepsește  cu amendă care variază între 200.000-300.000 lei sau cu închisoare de până la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Potrivit legii, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești, fostul demnitar se prevalează de prezumția nevinovăției, ca drept procedural garantat acestuia.

***

Amintim că, pe 18 octombrie 2021, Serghei Demcenco, cercetat penal pentru abuz de serviciu în interesul unui „grup criminal specializat în sustragerea banilor de pe carduri bancare”, a fost eliberat din funcția de directorul adjunct al ANP.

Anterior, Demcenco a fost achitat în dosarul în care era învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: