„Această eliberare a fost pregătită de fosta guvernare”. Dodon, despre cum a ieșit Filat din închisoare
Full Article 2 minutes read

„Această eliberare a fost pregătită de fosta guvernare”. Dodon, despre cum a ieșit Filat din închisoare

Președintele Igor Dodon consideră că eliberarea din penitenciar a fostului prim-ministru, Vlad Filat, a fost făcută la inițiativa fostului guvern, condus de Maia Sandu. Declarația a fost făcută astăzi, 4 decembrie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. 

„Această eliberare a fost pregătită de fosta guvernare. Două aspecte: cum putea fi eliberat Filat? Reducerea termenului inițial cu 709 zile. Cum? Prin două încheieri de judecată din 30 iulie 2019 și 28 octombrie 2019. Aceste decizii nu au fost atacate de fosta guvernare. Cine a fost guvernarea? Prim-ministrul? Ministrul Justiției? Reducerea termenului a avut loc cu aprobarea tacită de către fostul guvern sau ministrul Justiției”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că demersul de eliberare condiționată, înainte de termen, a fost aprobată de o comisie formată din 11 membri, din subordinea ministerului Justiției. Componența comisiei a fost modificată de trei ori în ultimele luni.

„Există foarte mari dubii legate de legalitatea acestei decizii. Ministerul Justiției nu a fost pus la curent, cei de la penitenciar care vor fi demiși nu au spus nimic. Există foarte multe semne de întrebare care vor fi clarificate de ministerul Justiției”, a precizat președintele.

Igor Dodon a mai menționat că dacă decizia de ieri va fi anulată, Vlad Filat va rămâne fără Ordinul Republicii.

Amintim că despre procedura de eliberarea înainte de termen a fostului lider al PLDM a vorbit astăzi, 4 decembrie, și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Acesta a menționat că urmează să fie demiși mai mulți funcționari din subordinea instituției pe care o conduce.

Precizăm că, potrivit legii, încheierea judecătorului poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: