Detalii despre perchezițiile inițiate de CNA, la domiciliile unor angajați ai BNM. Patru dintre ei sunt cercetați penal
Full Article 3 minutes read

Detalii despre perchezițiile inițiate de CNA, la domiciliile unor angajați ai BNM. Patru dintre ei sunt cercetați penal

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat mai multe detalii despre perchezițiile efectuate pe 16 iulie la domiciliile unor angajați ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Astfel, patru angajați cu funcții de conducere din cadrul instituției sunt cercetați penal într-un dosar de abuz în serviciu. Potrivit CNA, funcționarii sunt bănuiți că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzând daune în proporții deosebit de mari altor acționari.

CNA menționează că există bănuieli rezonabile că, în perioada anilor 2018-2019, persoane publice și cu funcție de demnitate publică din cadrul BNM, acționând în mod vădit pentru favorizarea unui grup de acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, care își dorea preluarea controlului asupra băncii vizate. Acestea ar fi ignorat informații cunoscute și au interpretat abuziv situațiile de fapt și de drept, creând condiții și pregătind acte cu informații denaturate. Acest fapt ar fi servit drept temei pentru emiterea abuzivă a hotărârii nr. 15 a Comitetului executiv BNM din 11 ianuarie 2019 cu privire la acțiunea concentrată a unor acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, urmată de suspendarea unor drepturi aferente calității de acționar și obligarea înstrăinării unor acțiuni, în termen de trei luni.

„Actele administrative menționate au adus atingere drepturilor de proprietate a mai multor acționari care, cumulativ, dețineau 35,15 % din acțiunile Băncii de Finanțe și Comerț SA, calificat de persoanele fizice și juridice de natură să producă un prejudiciu material în proporții deosebit de mari ce depășește suma de 123 de milioane de lei, dat fiind înstrăinarea forțată a acțiunilor, la un preț vădit diminuat prețului de piață”, se menționează într-un comunicat de presă al CNA.

Astăzi, CNA și procurorii anticorupție au operat acțiuni de urmărire penală în privința celor patru angajați ai BNM în vederea acumulării materialului probator în prezenta cauză penală. Funcționarii sunt cercetați în stare de libertate.

Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție prin care și-a exprimat profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale de percheziții și a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie. Într-un comunicat de presă al instituției se menționează că dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională. Scopul este de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: