Maia Sandu: Relația Moldovei cu Federația Rusă a fost afectată dramatic de invazia Ucrainei
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: Relația Moldovei cu Federația Rusă a fost afectată dramatic de invazia Ucrainei

Republica Moldova nu recunoaște așa-zisele referendumuri organizate de Federația Rusă în regiunile ocupate ale Ucrainei și nici decretele semnate de președintele rus Vladimir Putin prin care a recunoscut independența regiunilor Herson și Zaporojie. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a reiterat, în context, sprijinul consecvent al țării noastre pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.

„Republica Moldova respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și consideră false referendumurile. Respectiv, nu recunoaștem nicio acțiune ulterioară acestor referendumuri false”, a declarat președinta Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

Întrebată cum comentează declarațiile purtătoarei de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar implementa o „agendă anti-rusă”, șefa statului a ținut să precizeze că actualele relații ale Chișinăului cu Moscova ar fi fost afectate urmare a invaziei declanșate de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

„Relația cu Federația Rusă evident a fost afectată dramatic de aceasta invazie a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Noi am condamnat, așa cum am mai zis, și o să condamnăm în continuare acest război și o să condamnăm și aceste acțiuni care nu respectă dreptul internațional, suveranitatea și integritatea teritorială a altor țări”, a precizat președinta.

La rândul său, înaltul oficial european, Johannes Hahn, a precizat că odată cu mobilizarea parțială anunțată de Putin pe teritoriul Rusiei, Republica Moldova ar putea să se confrunte, din nou, cu un val de refugiați. Diplomatul european a dat asigurări că Uniunea Europeană va fi alături de Moldova și în acest caz. Aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, comisarul european a dat asigurări că Europa va susține financiar Moldova în procesul de gestionare a crizei refugiaților și a crizei energetice

„Faptul că Rusia mobilizează cetățeni de rând dovedește că nu mai este o intervenție specială, dar un război. Am toată convingerea că Ucraina va fi capabilă să reziste acestor provocări. (…) Trebuie să ajutăm țările care sunt afectate, cu ar fi Republica Moldova, în gestionarea situației energetice, criza refugiaților. Vom face tot ce putem pentru a consolida și proteja evoluțiile pozitive pe care le-am urmărit anii precedenți în Republica Moldova, sub conducerea doamnei președintă Maia Sandu”, a declarat Johannes Hahn.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței și suveranității regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie aproape de miezul nopții. Se întâmplă după ce Rusia a desfășurat un așa numit referendum, timp de cinci zile, în Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk – regiuni ucrainene ocupate temporar de Rusia.  Astăzi, se așteaptă că Putin va semna documentele privind anexarea lor – includerea în Rusia. Recunoașterea acestor ca state independente conform legislației ruse este un pas necesar în acest sens, or anexarea Crimeei a fost oficializată în același mod.

Ucraina, SUA, țările din Occident și multe alte țări ale lumii au declarat deja că nu recunosc anexarea și vor continua să considere regiunile Herson și Zaporojie, precum și Donețk și Lugansk, drept teritoriu suveran al Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: